PDA

View Full Version : Informacija o otvaranju obrta od strane već "zaposlenih ljudi"


INIT
02.06.2005., 15:05
Prije 2 tjedna uzela sam "Poslovni savjetnik" u ruke i u rubrici "Legalni porezni trikovi" pronašla tekst koji upućuje da osobe koje su u stalnom radnom odnosu tj. koje ostvaruju dohodak od nesamostalnog rada mogu otvoriti obrt te umjesto plaćanja dvostrukih doprinosa (onih koje im uplaćuje poslodavac uskratama iz bruto plaće i onih koje bi trebali plaćati kao obrtnici) mogu u poreznog upravi zatražiti plaćanje poreza na dobit. Na jednom od postova primjetila sam da je PRO naveo uvjete koji trebaju biti ispunjeni kod takvog zatjeva.
Ono što me interesira jest sljedeće:
- da li su ti uvjeti i ovdje identični ili se radi možda o drugačijim uvjetima
- da li se takav zahtjev može odobriti obrtnicima početnicim (koji su nedavno otvorili obrt)
- što se događa ako nema ostvarene dobiti
Naime, u članku se kao kvaka spominje samo petogodišnja obveza plaćanja takvog poreza.
Meni se osobno takvo rješenje učinilo dovoljno prihvatljivim da se lakše upustim u otvaranje obrta - no, kao i uvijek kod nas možda je to zajeb :p:

gogo
10.06.2005., 15:26
zajeb je jedino utoliko što moraš voditi dvojno knjigovodstvo (platiti knjigovođu) pa na kraju dođeš kao da imaš d.o.o. (firmu)

jedino kaj ga je lakše i jeftinije otvoriti.

igor
03.07.2005., 19:59
Kako ide s obrtom obzirom na djelatnost, može li se otvoriti jedan obrt za dvije različite djelatnosti i u isto vrijeme biti zaposlen u trećoj firmi?

Da li je netko već probao plaćati porez samo na dobit na svoj obrt, a poreze na bruto plaću preko firme u kojoj je radi?

V_tina
21.07.2005., 11:19
Kako ide s obrtom obzirom na djelatnost, može li se otvoriti jedan obrt za dvije različite djelatnosti i u isto vrijeme biti zaposlen u trećoj firmi?Obrt se može otvoriti za više različitih djelatnosti ukoliko se ima zaposlenog radnika sa tom stručnom školskom spremom za čije područje se otvara obrt, odnosno proširuje djelatnost. Npr. za bravariju se mora imati zaposlenog barem jednog radnika bravarske struke, za stolariju - stolarske struke itd.
A opet sve ovisi o kojim se djelatnostima radi, ovo gore navedeno odnosi se samo na one obrte za čije otvaranje nije potrebno imati položen majstorski ispit, a što se može provjeriti u svakom Uredu za gospodarstvo.

igor
21.07.2005., 15:52
A je li misliš da je moguće ovo što kaže INIT, da se može izbjeći dvostruko plačanje doprinosa, ako već negdje radiš u firmi?

Mislim, meni je ta situacija malo čudna: u puno zemalja je potpuno normalna stvar da možeš imati legalan izvor dopunske zarade i da porez na to plaćaš prema zaradi/ prometu. Zar naš zakonodavac nije predvidio tu mogućnost?

gosn Čvorović
21.07.2005., 23:02
Obrt se može otvoriti za više različitih djelatnosti ukoliko se ima zaposlenog radnika sa tom stručnom školskom spremom za čije područje se otvara obrt, odnosno proširuje djelatnost. Npr. za bravariju se mora imati zaposlenog barem jednog radnika bravarske struke, za stolariju - stolarske struke itd.
A opet sve ovisi o kojim se djelatnostima radi, ovo gore navedeno odnosi se samo na one obrte za čije otvaranje nije potrebno imati položen majstorski ispit, a što se može provjeriti u svakom Uredu za gospodarstvo.
Postoje i slobodni obrti, koji nisu uvjetovani stručnom osposobljenošću (ne traži se majstorski ispit ili ispit o stručnoj osposobljenosti), već je potrebno ispuniti samo opće uvjete za otvaranje obrta. (vidi npr. http://www.poslovniforum.hr/vijest.asp?id=107), a pravnu osnovu vidi u Zakonu o obrtu (Narodne novine 49/03 od 27.03.2003, članak 3).

bozo
25.07.2005., 20:40
A je li misliš da je moguće ovo što kaže INIT, da se može izbjeći dvostruko plačanje doprinosa, ako već negdje radiš u firmi?

Mislim, meni je ta situacija malo čudna: u puno zemalja je potpuno normalna stvar da možeš imati legalan izvor dopunske zarade i da porez na to plaćaš prema zaradi/ prometu. Zar naš zakonodavac nije predvidio tu mogućnost?

istina je da ako si zaposlen u nekoj firmi, dakle ostvarujes dohodak od nesamostalnog rada i firma ti placa doprinose nisi obvezan placati te doprinose jos jednom ako imas i brt, imas u rifu od ove godine neznam tocno oji.

lider
01.08.2005., 16:11
istina je da na dohodak od samostalne djelatnosti uz radni odnos plačaš na visinu ostvarenog dohotka sva davanja, nakon podnesene prijave koja obuhvaća oba dohotka, dobivaš posebno rješenje o mirovinskom i zdravstvenom, i porezu i prirezu

igor
03.08.2005., 22:20
[QUOTE]istina je da na dohodak od samostalne djelatnosti uz radni odnos plačaš na visinu ostvarenog dohotka sva davanja, nakon podnesene prijave koja obuhvaća oba dohotka, dobivaš posebno rješenje o mirovinskom i zdravstvenom, i porezu i prirezu[QUOTE]

Kako to davanja na sav ostvareni dohodak, prvo bi bila plaća u firmi za koju radiš, a drugo što: dobit od samostalne djelatnosti, prihod od samostalne djelatnosti, minimalna plaća? I to dvoje bi se zbrojilo?

I ako da, tko bi to prijavljivao i plaćao doprinose na ukupan iznos, ako su već djelomočno plaćeni u firmi gdje si zaposlen? Da li bi to značilo da bi mi se izvršio povrat sredstava plaćenih na ime davanja od strane firme gdje sam zaposlen, a ja bih onda sam zasebno uplatio iznos na zbroj davanja na plaću i onoga što trebam platiti prema samostalnoj djelatnosti? Bi li firma bila obaviještena o tome?

lider
04.08.2005., 08:06
kao prvo, imaš dvije vrste rada

nesamostalni rad - zaposlenje u firmi
tu ti je sve iskazano u PK-1 kartici i to je nepromjenjivo, nema nikakavih preračuna i povrata osim poreza i prireza vezanih uz porezne olakšice

samostalni rad

vodiš knjigu primitaka izdataka, prihoduješ 50 000 kn, troškovi 40 000 kn
dohodak 10 000 kn

ovaj dohodak čini osnovicu za naplatu doprinosa , poreza i prireza, i pribraja se u poreznoj prijavi ukupnom dohotku, te se kroz istu oporezuje, a dodatno k tomeu na ovih 10 000 kn PU izdaje posebno rješenje za naplatu doprinosa u visini 20+15 ili 15+5+15 % na tu osnovicu i plaćaju se jednom godišnje

ovo se itekako isplati jer se ovaj drugi dohodak drži pod kontrolom s troškovima i svede na minimalnu mjeru

kad bi to bio ugovor o djelu bilo bi katastrofa( pola pola)