PDA

View Full Version : Koja stranka štiti prava dioničara ?


Majs
02.05.2005., 11:00
Stranke u ova predizborna vremena daju svakojaka obećanja, ali dioničarima čak niti obećanja ne stižu. Za koju stranku glasovati s pozicije dioničara. Tko želi uvesti reda na tržištu, na način zakonskog davanja informacija, objave količina dionica kod prvih deset dioničara, zaštite " nezaposlenika" firme kod ESOP-a itd.
Molio bih mišljenja, ali bez politiziranja.

presvetli
02.05.2005., 11:05
Jel ti ovo stvarno ozbiljno pitaš?

Majs
02.05.2005., 11:12
Jel ti ovo stvarno ozbiljno pitaš?
Da. Htio bih isprovocirati pozitivne promjene. Nisam član niti jedne stranke, niti sam bio. Jedini moj interes je da se natjeraju uprave dioničarskih društava da shvate da smo mi njihovi vlasnici u određenom postupku i da nam moraju na upit dati određene podatke i da zakonodavci uvide da smo i mi jedna kategorija birača o kojoj bi se morali pozitivnim propisima skrbiti.

Monk
02.05.2005., 11:18
Da. Htio bih isprovocirati pozitivne promjene. Nisam član niti jedne stranke, niti sam bio. Jedini moj interes je da se natjeraju uprave dioničarskih društava da shvate da smo mi njihovi vlasnici u određenom postupku i da nam moraju na upit dati određene podatke i da zakonodavci uvide da smo i mi jedna kategorija birača o kojoj bi se morali pozitivnim propisima skrbiti.
U redu, očekuješ da vidiš reakcije. Moje mišljenje je da stranke kad "otkriju" da postoje i neki dioničari, brzo se prešaltaju da "zaštite" interese tih i takvih.
Normalno, ukoliko se ne nagazi na big bosseve...

presvetli
02.05.2005., 11:36
Mogu ti pokušati što kraće izreći svoje mišljenje.
Zakon i izvedba kojom je izguran JDD je nešto zbog čega bi Fićor-u (a i drugima koji su tu sudjelovali) trebalo dati isklesati na Trgu Burze barem kakvu bistu, i to je rijedak pozitivan primjer. Jedino se bojim da se na tome ne stane.
S druge strane, dok je Barbića i njegovog kreiranja hrvatskog trgovačkog prava, slaba vajda od bilo kojeg političara.
A o samim političarima i njihovoj vjerodostojnosti neću, jer će izaći na politiziranje, ali možeš pretpostaviti što si mislim.

Majs
03.05.2005., 12:37
- Iako većina javnih dioničkih društava danas burzama redovito dostavlja financijska izvješća, još uvijek je nemali broj onih koji ne žele ispoštovati ovu obvezu, među kojima su primjerice Croatia baterije, Dalma, Hoteli Makarska, DTR, Koteks, TOZ... Prema rezultatima istraživanja o korporacijskom upravljanju u javnim dioničkim društvima koje je početkom godine proveo tim Ekonomskog instituta, a predstavljeno je na prošlotjednoj konferenciji Varaždinske burze u Umagu, čak četvrtina od 239 JDD-ova nije redovito dostavljala financijska izvješća u razdoblju od 2001. do 2003.
Iako 70 posto JDD-a ima vlastitu internetsku stranicu, one investitorima pružaju nedovoljno relevantnih podataka, kazao je Vladimir Cvijanović, asistent na Ekonomskom institutu. Važnost JDD-ova proizlazi iz činjenice da su oni 2003. ostvarivali 14 posto prihoda, te da je na njih otpadalo 13 posto aktive i 18 posto kapitala i rezervi hrvatskog gospodarstva. Unatoč tome, njihovo je izvještavanje nedovoljno transparentno, što se očituje i kod procedure provjere utječe li informacija o poslovanju društva značajno na cijenu dionice. JDD-ovi rijetko reguliraju trgovanje dionicama od strane zaposlenika koji raspolažu povlaštenim informacijama. Polovica JDD-ova ima interne revizore, koji odgovaraju jedino upravi.

Tko je za to odgovarao ili će odgovarati. Kolike su kazne i kome izrečene. Tko se brine za poštivanje zakona ? Svatko tko je privatnik suočen je sa plaćanjem kazni i za najmanje prekršaje, bez oprosta. Zakon bi trebao biti jednak za sve.

presvetli
03.05.2005., 15:47
Kazne da bi se mogle primjeniti, trebale bi biti i propisane. Ne misliš?

Majs
04.05.2005., 09:20
Točno je. Ali što se čeka ? Svjesno je stvoreno stanje koje omogućava muljanje.

Monk
04.05.2005., 09:21
Točno je. Ali što se čeka ? Svjesno je stvoreno stanje koje omogućava muljanje.

Hehe! Bravo Majs! Sam si si dao odgovor:Svjesno je stvoreno stanje koje omogućava muljanje.

presvetli
04.05.2005., 11:53
Gle, imam osjećaj da ovdje postoji doza nerazumijevanja i da su kritike politici iz više gledišta promašile adresu.
Naime, Zakon o JDD je politika donijela kao izraz nemoći da se pokrene hrvatsko tržište kapitala. Taj je zakon povrijedio priličan broj dotada pravno stečenih statutarnih prava hrvatskih društava, što je pravno veoma dvojbeno. Postoje ozbiljna razmišljanja da ćemo mi čak biti zbog pristupanja EU prisiljeni većinu prisilnih odredbi, ili čak i sam Zakon povući, jer forma koja društva ovako prisiljava na kotaciju u EU nije poznata.
To je i odgovor zašto Zakon nema sankcionih odredbi.
A stanje nije stvoreno da bi muljanja bilo, nego je stanje, tj. Zakon svjesno stvoren da bi se stvari maknule s mrtve točke u situaciji u kojoj nam je prijetilo zamiranje tržišta kapitala. Država je svjesno "malo" povrijedila pravne principe kako bismo imali danas ovo što imamo.
Svakome tko funkcionira na ovom našem marketu je jasno da bez JDD stvari ne bi ni blizu izgledale ovako.
Spomenuti ću samo jednu crticu. Iz meneđmenta jedne naše velike kompanije kojom se mnogo trži i mnogi ste njezini dioničari dolazi izjava kako oni nisu bili u stanju ustrojiti svoje izlistanje dok nije uspostavljen zakonodavni okvir o JDD. Da nije žalosno, bilo bi tužno.
Zaključak na kraju. Pustite političare, oni ovdje nisu adresu, vaša adresa su uprave društava i mediji.