PDA

View Full Version : ANKETA - TANKERI U JADRANU


NET-co
12.01.2003., 14:42
Tankeri su prava stvar koja nama treba ???

boze cuvaj naseg moderatora !!!

casus belli
12.01.2003., 17:23
NE.
Jedino sto imamo je koliko toliko cista priroda. U tome nam je najveca strategijska prednost u godinama ispred nas. Zalihe vode, hrane ce biti jos veci povod ratovima.
Nekakav naftni koridor preko nase zemlje je glupost. Od toga cemo imati samo stete.

Save time...see it my way

NET-co
13.01.2003., 14:29
TANKERI U JADRANU

Sporazumom o transportu nafte iz Rusije preko Omislja (na otoku Krku) u tankere za SAD ulazi se u do sada najpogubniji ekoloski i gospodarski rizik po cjelokupnu Republiku Hrvatsku.

Taj sporazum, nazvan Druzba Adria Projekt, donosi Hrvatskoj oko 50-tak (slovima: pedesetak) milijuna dolara. Dogodi li se kakva havarija na kojem od ogromnih tankera koji bi trebali u velikom broju poceti od proljeca 2004. godine ploviti Jadranskim morem, steta bi mogla biti nesaglediva i prakticki neprocjenjiva (puno vise od godisnjeg prihoda od turizma, koji je sada na razini oko 4 milijarde dolara - dakle oko 80 puta vise od prihoda od transporta nafte). Hrvatska bi u tom slucaju zadugo ostala i bez ciste obale i mora i bez prihoda od turizma.

Kome je u interesu kockati se sa sudbinom svih nas i sa sudbinom Jadranskog mora?

Tko sebi uzima pravo bez znanja javnosti stavljati na kocku najvrijedniji prirodni resurs s kojim Hrvatska raspolaze?

Valja znati:
cak i da se nikakva havarija ne dogodi, sami tankeri vrlo oneciscuju more otpadnim tvarima, te trajno narusavaju prirodnu ravnotezu zivota u moru tzv. balastnim vodama. Zbog svega toga stavljanje tog problema u prvi plan zasluzuje najveci prioritet.

Predlaze se ovu obavijest poslati prijateljima, znancima, kolegama, partnerima.
Zajednickim nastojanjem moguce je ocuvati i spasiti Jadran od potpunog unistenja.

INFO SAJT (http://members.xoom.virgilio.it/adriaprojekt/)

boze cuvaj naseg moderatora !!!

NET-co
15.01.2003., 22:12
Vidim ide anketa. Neka, neka.
Nego, ovi koji se ne slazu, jasno je da se odnosi na razloge u proglasu, dok mi nije jasno sto ovi koji su 'ZA' ili uvjetno, ne napisu koju rijec zbog cega su 'ZA'.

boze cuvaj naseg moderatora !!!

leviplohin
16.01.2003., 06:55
A što bi trebali pisati na onakav panflet besposličara i neznalica, bez ikakvih argumenata!!!

leviplohin
24.01.2003., 08:14
Održan razgovor turističkih uposlenika i JANAF-a: Neophodne maksimalne zaštitne mjere

U srijedu, 22. siječnja, predstavnici turizma Primorsko-goranske županije i otoka Krka bili su u posjetu JANAF-ovom terminalu u Omišlju. JANAF-ov tim je tijekom posjeta predstavio tvrtku i sve djelatnosti, uključujući projekt Družba Adria s pripadnim tehničkim pripremama i mjerama zaštite okoliša. Tijekom posjeta gosti su provedeni i po lokaciji gdje su imali priliku vidjeti iskrcaj 1460 tankera koji su bez incidenta uplovili u Omišaljsku luku od početka transporta nafte naftovodom 1979. godine. Gostima su tako predstavljene mjere zaštite koje odgovaraju najvišim svjetskim standardima. Nakon obilaska i prezentacije gosti i domaćini su izrazili svoje zadovoljstvo zbog ostvarene direktne komunikacije s ciljem prenošenja relevantnih i stručnih informacija o projektu, a s kojom se otvara put daljnjoj suradnji.

Tim povodom je direktorica Turističke zajednice Primorsko-goranske županije Gordana Medved izjavila: "Turizam je, s tradicijom dužom od 150 godina, bio i ostao razvojna odrednica ovog područja. Na Kvarneru se ostvaruje 23 posto ukupnog turističkog prometa, a Kvarner godišnje posjeti 1,8 milijuna gostiju koji ostvare preko 10 milijuna noćenja. Prirodno naslijeđe, zdravi, očuvani okoliš osnovni su resurs i glavni motiv dolazaka gostiju na Kvarner, te glavni atribut pozicioniranja Kvarnera i Hrvatske na turističkom tržištu. Logično je da postoji izrazit konflikt između riječkog industrijskog bazena (u trokutu Rijeka – Bakar – Omišalj) i izrazito turističkog okruženja (Opatijska i Crikvenička rivijera, kvarnerski otoci...), pa su upravljanje prostorom i zaštita okoliša apsolutni prioriteti u ovom području i bez toga nema budućnosti turizma. Turizam je i sam zagađivač i mi se sami brinemo o podizanju standarda zaštite te vodimo brigu o daljnjem održivom razvoju. Što se JANAF-a tiče, postrojenje i instalacije postoje i nije realno tražiti da prestane s radom, ali zato tražimo maksimalne mjere zaštite. S naše strane, Primorsko-goranska županija, Hrvatska gospodarska komora – Županijska komora Rijeka i Turistička zajednica Županije osnivaju Koordinacijsko tijelo koje će se baviti upravo zaštitom okoliša, posebice vezano uz projekte raznih djelatnosti s potencijalnim ekološkim rizikom".

Predsjednica Uprave JANAF-a Vesna Trnokop Tanta je na kraju izrazila svoje zadovoljstvo zbog postignutog dijaloga sljedećim riječima: "Dijalogom se rješavaju sve nedoumice i on je od presudne važnosti za uspjeh bilo koje aktivnosti. Nama u JANAF-u je izuzetno bitno da su predstavnici turizma Županije i otoka Krka prepoznali važnost projekta Družba Adria u kontekstu daljnjeg razvoja hrvatskog gospodarstva. Apsolutno podržavamo osnivanje Koordinacijskog tijela čije postojanje će i nama pomoći da se potakne rješavanje postojećih problema na državnom nivou", stoji u priopćenju 'Spona komunikacija'.

Tako treba!!!

leviplohin
24.01.2003., 08:15
Ni susjedi ne spavaju...

Savjetnici Romana Prodija zahtjevaju zaštitu Jadrana od nafte iz Omišlja

Predsjednik Europske komisije Romano Prodi pozvao je hrvatskoga književnika i uglednog proučavatelja Sredozemlja Predraga Matvejevića u svoj savjetnički tim koji treba osmisliti i unaprijediti suradnju i dijalog na Mediteranu. Prodijeva 'grupa mudrih' jučer se prvi put sastala u Bruxellesu, a o tome za Novi list govori Predrag Matvejević.
"Začetnik našega okupljanja jest Romano Prodi osobno. Pozvao nas je kako bismo pogled Europe s kontinenta preusmjerili prema Sredozemlju. Formula je 'Ne zanemariti Mediteran, kolijevku Europe'. Danas smo u situaciji da je kontinentalna Europa nametnula svoju viziju, pa na temelju nje odlučuje i o mediteranskom dijelu Europe. Okupljanju 'grupe mudrih' prethodilo je mnogo toga: u posljednje vrijeme Europa se iz posve realnih, a ne platonskih razloga, okrenula istoku Europe i primila nove zemlje. Naime, tržište tih zemalja je otvorenije: tu se može više utržiti nego s Alžirom, Tunisom, ili pak Hrvatskom. Time se Mediteran osjeća dodatno frustriranim, jer Europa već dugo raste prema sjeveru, a ne prema jugu. Na tome je jugu i Hrvatska, pa držim da bismo morali definirati vlastitu politiku prema Mediteranu, što još nismo učinili. Uostalom, Mediteran je Hrvatskoj prirodan izlaz."

Proslavljeni talijanski pisac Umberto Eco najpoznatiji je član Prodijeva savjetničkog tima za Sredozemlje. Tu su, uz Matvejevića, još i stručnjaci iz Egipta, Izraela, Maroka, Francuske, Engleske, Španjolske, Italije, Švicarske, Njemačke i drugih zemalja. Uglavnom je riječ o orijentalistima, sociolozima, filozofima, piscima – općenito, humanističkim intelektualcima.

Koji su glavni naglasci jučerašnjeg sastanka? Prodi je kazao: 'Osjećam se sam bez skupine svjetskih stručnjaka'. Njegova je glavna ideja indiferencija i ignorancija Europe prema Mediteranu. Potom, do sada je govor o Mediteranu završavao u nekoj vrsti gubitka kredibiliteta: donošeni su veliki planovi, ali nikada nisu realizirani. Stoga je govor o Mediteranu izgubio vjerodostojnost. Moramo učiniti dvije stvari: vratiti taj kredibilitet, rehabilitirati govor o Mediteranu, i pronaći protagoniste nove akcije prema tom području. Ti protagonisti ne bi bile institucije u klasičnom smislu, nego više 'organizmi'. Problem je kako proširiti aktivnost: formirati jedan centar ili cijelu mrežu. Čini mi se da preteže želja da se formira mreža. U tom kontekstu spomenuo sam da bi se u Splitu mogla otvoriti neka vrsta Mediteranskog instituta, koji bi pronosio hrvatsko viđenje Mediterana.

Kako ste zamislili taj institut?
Najprije moramo osmisliti ideju mreže, ali za primjer ću podsjetiti na apel koji je nedavno objavljen u Otrantu u Italiji: kad bi se u Jadranu dogodila naftna ekološka katastrofa poput nedavne u Španjolskoj, Jadran bi zauvijek postao mrtvo more. On nema prirodnih struja koje bi mogle odvući toliku količinu nafte, pa bi odmah umro. Zamislite: Jadran – mrtvo more! Istodobno znamo da se u Omišlju na Krku priprema veliko postrojenje za prijevoz ruske nafte na Zapad. Ondje, dakle, moramo ne samo osigurati kvalitetne instalacije, nego i onemogućiti da u Jadran ikada uplovljavaju brodovi koji mogu potonuti. Čuvanje Jadrana više dakle nije samo nacionalna stvar, treba ga rješavati na međunarodnoj, prije svega mediteranskoj razini. I to će biti naše teme.

NET-co
07.02.2003., 19:04
Neka, neka... bas mi je drago da se pocne malo pricati o tome.
Evo i Racan nesto govori

Račan: Stari tankeri neće smjeti pristajati u Omišalj (http://www.novilist.hr/Default.asp?WCI=Rubrike&WCU=285B2858286328592863285A28582858285B2863289628 97289E28632863285C285C2861285C285F286328632863285C 2863A)

boze cuvaj naseg moderatora !!!

Nosterij
24.02.2003., 19:40
Kao da su balastne vode iz novih tankera čistije od onih iz starih tankera. Osim toga morat ćemo uz planove cesta stranim turistima na ulazu u Hrvatsku dijeliti i upute kako razlikovati stari tanker od novoga da znaju mogu li se uz njega brčkati.

Sleeper
24.02.2003., 21:24
Toplo se nadam da ima još vremena da cijeli taj projekat DruzbAdria propadne.

Nemojte me odmah osuđivati jer zanemarujem ekonomski učinak projekta, to je čisto subjektivno mišljenje čovjeka koji je odrastao uz naše more i koji bi htio da mu i djeca mogu okusiti kako je to...

Danas mi se kolegica vratila iz Italije, bila je kod Napulja, priča kako je lijepo vrijeme dole, sve super itd... "ali nema mirisa mora kao kod nas!!!"

Što ću kad je jače od mene.

A i kad se promatra ekonomski učinak - pa ipak se od turizma (koji svoju glavnu prednost ima u netaknutoj prirodi, jer turistima jako malo drugih sadržaja nudimo - nažalost) zaradi puno više, a i ono što ja uvjek volim istaći - širi krug ljudi od turizma ima koristi, nego od JANAFa.

Neko će reći možemo i jedno i drugo... znate staru narodnu "jare i pare" ili "ovce i novce"...

Pozdrav

Nosterij
25.02.2003., 20:16
Ne može se na dvije stolice a ova naftaška je vrlo klimava. Ako pukne jao nama.
Nema tu ni ekonomske opravdanosti a postavlja se pitanje i curenja naftovoda u gorskom kotaru gdje su, vidi čuda, u blizini i velike rezerve pitke vode.

NET-co
07.04.2003., 19:24
drugovi i drugarice
ladies and gentelment
beaches and motherfuckers
evo ankete o provodjenju referenduma o Adrija Projektu na naslovnici Iskona
http://www.iskon.hr/

boze cuvaj naseg moderatora !!!