PDA

View Full Version : LIKVIDACIJA TRGOVACKOG DRUSTVA


MASTER
17.02.2005., 14:30
Svima je nacelno poznat postupak likivdacije trgovackog drustva. U daljenjem primjeru pod pojmom trgovacko drustvo najcesce misliti cemo na drustvo s ogranicenom odgovornoscu ili doo nas svagasnji

Dakle ovako,
Najprije skupstina donosi odluku o pocetku likividacije, imenovanju likivdatora te o tome obavjestava nadlezni registarski sud a objavljuje i oglas u narodnim novinama. U medjuvremenu u tvrtki drustva obavezno nosi oznaku "u likividaciji"

Potom u sljedecih 18 mjeseci jos dva puta oglasava sve to u narodnim novimama. Nakon toga smatra se da su svi vjerovnici drustva morali se javiti, a drustvo ih je moralo namiriti.

Likividatori tada sastavljaju pregled preostale imovine te predlazu da se ista podijeli clanovima drustva sugladno drustvenom ugovoru nakon sto se ta odluka upise u sudski registar o cemu registarski sud donosi rjesenje.

MASTER
17.02.2005., 14:33
Nadlje postavlja se pitanje placanje poreza na dodanu vrijednost ili poreza na promet nekretnina.

Moj je prijedlog bio u jednom slucaju da je najprakticnije svu imovinu unovciti prije likvidacije.

Pritome je idjea da se imovina prije zakljucnog postupka likvidacije zapravo proda clanovima drustva upravo u onim omjerima u kojima bi oni imali na istu pravo tijekom likividacije. Svoje obveze bi clanovi drustva podmirili vlastitim mjenicama koje bi se u diobnoj bilanci podijelile natrag clanovima drustva.

Ima tko kakav drugi prijedlog?