PDA

View Full Version : STO KAD ODVJETNIK POGRIJESI!?


MASTER
29.01.2005., 17:28
Namjera je ovog topica da se izmjenjuju iskustva u sudskim postupcima u kojima strane koje su zastupane po odvjetnicima, iznesu svoje probleme sa zastupanjem, odnosno da navedu primjere u kojima smatraju da je sud donio odluke na njihove stetu radi pogresnog postupanja odvjetnika.

MASTER
29.01.2005., 17:32
primjer iz 1998 godine.

odvjetnik je trebao utuziti cca 1,2 mil kn uvecano za 2% kamate mjesecno. medjutim odvjetnik je propustio navesti u tuzbi "mjesecno" a sud dosudio 15% godisnje.

II stupanjski sud je potvrdio odluku I stupanjskog jer smo trazlili 2% pa dobili 15%, pa kako smo dobili vise nego smo trazili nemamo osnova za ulaganje zalbe. hvala bogu Vrhovni sud je ponistio obje odluke radi bitne povrede parnicnog postupka.

sve skupa je prijavljeno odvjetnickoj komori, a odgovor je bio da smo mogli sami utuziti ostatak kamate od 15% godisnje do 2% mjesecno pa zapravo nismo pretrpili nikakvu stetu.

danas taj odvjetnik jest i dalje odvjetnik a k tome je pocasni konzul jednog pacifickog sultanata. clan je pompozne udruge zvane "lions club".

dunner
29.01.2005., 20:21
Mozda da se ovdje preporuce i odvjetnici ili timovi koji su odlicni u odredjenom dijelu posla (npr. poslovi oko nekretnina...) i s kojima odvjetnicki poslovi nisu nocna mora. Prvenstveno mislim da se ne naglasak ne stavlja na cijenu, vec na kvalitetu. Imamo li mi uopce kvalitetnih odvjetnika? :D

Pacer
29.01.2005., 21:44
Mislim da treba razlikovati kad odvjetnik pogriješi u iznošenju neke konkretne činjenice od pogreške u stručnom pogledu.

Stranka treba uvijek pažljivo pročitati i proučiti sve papire koje se odnose na spor, bez obzira da li ih piše njen odvjetnik ili netko drugi. Konkretno, u ovom slučaju stranka je mogla uočiti propust jer ne zahtijeva neko posebno stručno znanje. Tu sporost našeg pravosuđa čak postaje prednost jer ostaje vremena da se reagira. To, naravno, ne ispričava odvjetnika, ali daje mogućnost prevencije.

Osobno se ne sustežem u takvoj situaciji izravno uputiti podnesak sudu u smislu obavijesti o grešci, i odvjetnika staviti pred gotov čin, dakle samo ga obavijestim što sam napravio.

Međutim, kad se radi o stvarima više stručnim, dakle poznavanju i vještini primjene zakona, postupaka itd., to stranka ne mora moći uočiti, a posljedice mogu biti daleko teže. No, u tom slučaju su odvjetnici - zbog kastinske solidarnosti - još zaštićeniji od liječnika. Dakle, uglavnom piši kući propalo.

Svojedobno sam u novinama pročitao zanimljiv članak čovjeka koji upozorava da se kod nas usluge odvjetnika koriste isključivo tako da ih se opunomoćuje, što uvijek sa sobom donosi opasnost. No, nema stvarne zapreke da se usluge odvjetnika ne koriste savjetodavno, tj. da stranka zastupa sama sebe, uz stručnu podršku odvjetnika. U smislu honorara, za odvjetnika to ne mora značiti nikakvu razliku. Naravno, to zahtijeva da stranka i sama upoznaje pravo koliko je nužno, troši više vremena itd., dakle ovisi o konkretnoj stranci.

MASTER
30.01.2005., 09:02
primjer koji je iznesen ima i svoj epilog.
dakle nakon II stupanjske presude za razliku kamata je ulozena nova tuzba. odvjetnik promijenjen.

prilikom razmatranja nove tuzbe, a takav su stav imali i ostali pravnici, da ce ista biti odbacena kao nedopustena obzirom da je rijec o presudjenoj stvari- res iudicata.

takav stav je iznio i sluzbujuci sudac. medjutim II stupanjski sud je pri odlucivanju ukinuo rjesenje o odbacaju jer se dosljedno drzao svog stava o prekoracenju tuzbenog zahtjeva.

slazem se s cinjenicom da bi svatko trebao "uletiti" sa svojim podneskom u ovakvoj situaciji medjutim, sudac je sazvao samo jedno rociste na kojem je zakljucio raspravljanje.

konacno tko je ikada dobio od svoga odvjetnika podnesak na pregled?

Pacer
30.01.2005., 17:42
konacno tko je ikada dobio od svoga odvjetnika podnesak na pregled?

To spada u stvari koje idu s iskustvom (dakle, najčešće nakon što čovjek barem jednom nastrada). Imao sam posla s više odvjetnika (oko 7) u različitim vrstama postupaka (nisu svi bili sporovi). Jednoga - najboljega - sam uspio upornošću naviknuti da mi daje podneske na pregled, od drugih barem tražim kopiju za sebe nakon što je napisan.

Od toga navedenoga samo je jedna odvjetnica bila još bolja, i njoj bih jedinoj u slučaju potrebe povjerio s punim povjerenjem svoju sudbinu u ruke. Ali ona više nije odvjetnica. S tom svojom temeljitošću nije mogla odgovarajuće zarađivati, a zbog svoje profesionalne superiornosti dolazila je u osobne sukobe s kolegama. Dakle, ista situacija kao i u drugim profesijama i djelatnostima. Takav je život.

MASTER
13.02.2005., 22:05
tu nekaj fali

franciska
14.02.2005., 13:23
Zbog tehnicko/komercijalnih problema izgubile su se poruke i ne mogu se vratiti. Tebi Master hvala za detaljan odgovor na ovoj temi. F.