PDA

View Full Version : Likvidacija Križevačke banke


Nadobudni
13.01.2005., 13:36
Poštovani forumaši,

S obzirom da sam ja prije nekog vremena uputio pitanje vezano uz kupovinu preferencijalnih dionica Križevačke banke, zamolio bih Vas da komentirate nedavnu pokrenutu likvidaciju Križevačke banke.
Pozdrav

tomica
13.01.2005., 14:36
Molim te link ili adresu gdje se to može podrobnije proučiti.
Hvala

presvetli
13.01.2005., 18:06
Nisi nam rekao jesi li se i upustio u kupnju preferencijalne serije.

Rouge Trader
13.01.2005., 21:18
Ima u Večernjaku regionalno izdanje KC-KŽ interview s vlasnikom. Kaže da će isplatiti sve štediše. Od ostatka likvidacijske mase će osnovati fond za ulaganje u nekretnine. Bančinu mrežu će iskoristiti za osnivanje štedno-kreditne zadruge.

hazarder
13.01.2005., 22:34
Molim te link ili adresu gdje se to može podrobnije proučiti.
Hvala
Imaš na stranicama HNB banke i štedionice,imam tamo i ja neku štednju pa neznam što će biti?

Nadobudni
14.01.2005., 09:54
Nisi nam rekao jesi li se i upustio u kupnju preferencijalne serije.

Nasreću nisam, novac sam rasporedio u nešto u stambenu, nešto u treći stup i nešto u banku.
Pitanje sam postavil jednostavno da vidim što Vi mislite o svemu tome. Te male, "100% hrvatske" banke se jako hvale ( te strategija, te mladi kadar, te prosperitetni rast), a na kraju sve to ispada jako klimavo.

Pozdrav

hazarder
14.01.2005., 09:57
Evo dobio pismo od njih da će sve isplatit?

Rmpalija
14.01.2005., 09:59
Je, al' kad?

branimir
14.01.2005., 10:08
Kovanica ih je u tom segmentu dotukla ! A navodno je ostalo love i za dioničare

Rouge Trader
14.01.2005., 10:16
Kovanica ih je u tom segmentu dotukla ! A navodno je ostalo love i za dioničare

To je apsolutno točno. Znam da su ih temeljito proučili i ciljano napali gdje su najslabiji.

mba
14.01.2005., 15:36
Po riječima u banci (telefonski razgovor) ispada da će biti sve ok, da će uredno isplačivati dospjele depozite, a ako se depozit želi razročiti prije roka, odluka o razročenju se čeka jako dugo, bojim se do trenutka kada njima to odgovara!

Što mislite jel sve ok?

adacta
14.01.2005., 20:14
Po riječima u banci (telefonski razgovor) ispada da će biti sve ok, da će uredno isplačivati dospjele depozite, a ako se depozit želi razročiti prije roka, odluka o razročenju se čeka jako dugo, bojim se do trenutka kada njima to odgovara!

Što mislite jel sve ok?

Mirno spavaj ako imas manje od 100 000 po računu.

Ja sam imao pare u gradskoj banci ,kamata je bila 1 % mjesecno.

Od dana kad su propali pa dok mi je drzava isplatila dobivao sam kamate oko 7 %.

branimir
18.01.2005., 20:58
BANKE Vlasnik Križevačke banke G. Delić na vrhuncu poslovanja poslao banku u likvidaciju da ne trpe klijenti i kapital
Likvidirao svoju banku
Autor VALENTINA WIESNER MIJIĆ

Na domaćem je tržištu još jedna banka manje. Križevačka banka dobrovoljno je 3. siječnja pokrenula redovitu likvidaciju, samo deset dana pošto je prisilno likvidirana Primus banka. Te dvije poslovne priče posve se razlikuju.
Križevačka je banka neprestano poslovala s dobiti, bez dubioza, a kao bivša štedionica u procesu dokapitalizacije imala je obvezu povećati temeljni kapital do kraja godine sa 27,8 na 30 milijuna kuna. Još prema revidiranim podacima Hrvatske narodne banke iz rujna prošle godine ostvarili su 4,2 milijuna kuna bruto dobiti, no kontrola središnje banke svu je dobit odlučila proslijediti u rezervacije za gubitke.

Mogli smo se bez problema dokapitalizirati emisijom dionica za koju smo već objavili natječaj, no dobit koju smo obećali dioničarima, nakon mjere HNB-a više ne bismo mogli ostvariti.

Udio rezervacija tako je dosegnuo 11,85 posto, što je vrijednost koja bi bila realna za vrijeme potpune nestabilnosti sustava, a trenutačno je bankarski prosjek 7,64 posto komentira 95-postotni vlasnik banke Goran Delić.

Delić ističe da je naplativost potraživanja banke 97 posto, a mjesečni prihodi devet milijuna kuna, te da su hiperlikvidni.

Zakonite mjere?
U HNB-u napominju da su mjere koje poduzimaju prema bankama u skladu sa zakonom i podzakonskim propisima, pa tako i rezervacije ovise o stupnju rizičnosti kredita.

A procjena rizičnosti očigledno je "u očima promatrača". Kontrola je dolazila potkraj svake godine kad se više ne mogu mijenjati poslovne odluke i uvijek neopravdano povećavala rezervacije.

Zato smo imali problema s kapitalom i onemogućena nam je tržišna utakmica te posredno i emisija dionica kaže Delić koji je odlučio progovoriti, premda HNB ima diskrecijsko pravo na sve odluke koje je donijela.

Ističe da su poslovnu politiku vodili tako da u svakom trenutku mogu izvesti likvidaciju, a da ne ugroze poslovanje ili depozite klijenata. Klijentima, kojih je oko 20.000, najavljivali su likvidaciju već i prije skupštine 16. prosinca, na kojoj je pet dioničara donijelo sudbinsku odluku. U likvidaciji - zarada
Odlučio sam izići iz posla dok nisu ugroženi dobit, plasmani i reputacija jer smo dobivali usmene prijetnje da će nam oduzeti dozvolu za rad zbog niske razine kapitala.

Premda sam dobio četiri ponude za kupnju, procjenjujem da ćemo tijekom likvidacije zaraditi više nego što bismo dobili prodajom tvrdi Delić. Kako bi zbrinuli 70 radnika i smanjili troškove likvidacije, zatražili su od Ministarstva financija dopuštenje za pokretanje štedno-kreditne zadruge.

Kaže da im je HNB sugerirao da nipošto ne otvaraju zadrugu iako bi tako iskoristili resurse 19 poslovnica te kreirali dobit za državu kroz doprinose i poreze na dobit. Likvidatorima banke imenovani su Časlav Stošić i Sandra Brkić, donedavni predsjednik i članica uprave banke.


reportaža ko jedan dan sa mesićem