PDA

View Full Version : NKD


clusmas
30.10.2004., 13:58
Nada Nikolić sa Vračara jedina je vidovnjakinja s fiskalnom kasom
Sad će baka i račun da ti da!

Usmeno tumačenje sudbine ti je šifra 1, kad izvrti rolnu kucnem ovde, pa pritisnem ovo crveno dugme i tu izlazi, kaže ona. Redovan je i finansijski inspektor - iskontroliše kasu, pa mu Nada virne u planete i prorekne kad će opet doći!
Au, ne valja. Ovaj tvoj, da ti kažem, laže te, maže, 'oće i da švrlja. Vidim ti i jednu drugaricu, znaš ti koja je to, e ta ti zabija nož u leđa. Sve zbog zavisti. Majka ti je nešto crna u grudima. Nije rak, više nešto kao neka gušenja da je dave. Imaš i magije, na groblju ti je rađena, pa zakopana pod zemlju.

Para nemaš, i ne nadaj se do decembra. Može biti i sledećeg, ako ne izađeš iz vradžbina! Ostalo ti je sve dobro - pošto je saznala da je čeka renesansa i da će život dobiti iznenadni obrt nabolje pošto najuri muža, raskrsti s najboljom drugaricom i smesti majku u plućnu kliniku, ženi naspram vračare Nade Nikolić ostalo je još samo da plati optimističnu uslugu.

Sudbinu čita za 700 dinara

Vidovita Nada sklonila je jevrejske karte iz kojih prošlost vidi, budućnost predviđa, a sreću spočitava za 700 dinara, prišla kompjuteru, ubeležila još jednu stranku u tefter, ponudila da utisak ubeleži u posebnu knjigu tome namenjenu, a onda poslovno naglasila "Čekaj, sa' će, baka i račun da ti da". Iznenađenje, i to u zemlji Srbiji koja baš ovih dana na sva usta grmi protiv fiskalizacije.

Ne gleda u karte, već kroz njih

Majka me nije htela. Kada je videla da se rodio brat blizanac bila je sretna, a kada je shvatila da je drugo dete žensko odbila je da me doji. Bila sam sva modra, posle mi je otac pričao da sam bila u nekoj vrsti kliničke smrti. Odgajili su me na kravljem mleku. Još tada sam jednostavno znala stvari. U momentu kad vidim osobu dođe mi nešto i moram da kažem. Ne gledam u karte, već kroz njih. Prvi put, još kao dete, u Despotovcu rekla sam "Sad će, majko, zemlja da se drma". Za nepunih pet minuta desio se zemljotres u Rumuniji. U školi kada smo imali pismene zadatke uvek sam znala šta će ko u razredu da dobije. Kasnije, u firmi su me spopadali da okreću šolje, opisuje Nada svoju vidovnjačku sposobnost.

Vidovnjakinja Nada, iako trgovac u penziji, u onozemaljskom je prilično aktivna i sa 62 godine, pa na radost Ministarstva finansija, barata fiskalnom kasom bez problema. Svako jutro ažurira u njoj podatke, pedantno kao da je usred Majkrosoftovog ofisa, a ne roza-memljivom sobičku od desetak kvadrata. Kod nje je prošlo doba kad se svetla budućnost proricala na crno!

- Usmeno tumačenje sudbine ti je šifra jedan, kad izvrti rolnu kucnem ovde, pa pritisnem ovo crveno dugme, tu izlazi račun, a svaki podatak što otkuca pamti se i negde unutra. Onda inspekcija očita sve što unutra piše. Horoskop ima svoju šifru, skidanje magije, bajanje za zdravlje, sve posebno. Usmeno tumačenje sudbine, lepo piše datum, tačno vreme, vidi se naplatila 700, procenat za budžet toliki. Dinar nema da zakineš zemlju. Bistar aparat - kaže Nada.

Ona doduše, državu, Dinkića kao ni one pre njega nije htela da vara. Za svoju agenciju Treće oko na Vračaru plaća porez već 12 godina, a pre fiskalne kase potpisivala je blok-račune. Kad joj niko nije ni tražio. Onda je tranzicija pretekla pa joj ostale pune fioke neupotrebljenih komada. Vire, onako blanko, ispod Svete Petke.
- Muž mi je bio policajac i navikla sam da sve radim po slovu zakona. Lupim pečat, platiš i imaš potvrdu. Al', nema naš narod tu naviku da posluje kao u svetu. Neće da uzmu račun. Kažem, nosi pa ga baci - poslovno će.

Kroz dvorišni kućerak i zadimljenu proročku odaju, veliku taman toliko da stanu ikone Svete Petke i Bogorodice, veštačka palma pod kojom Nada otvara špil, vidovnjakinja i jedan radoznao, prođe mesečno stotinak ljudi. Prethodno se zainteresovani najave sekretarici telefonom, a dalja procedura je slična kao u MUP-u.

Recitovanje podataka od značaja: horoskopskog znaka, imena, zatim broj telefona da ih nađu u slučaju da u dogovoreno vreme "bude promena s gospođa Nadine strane". Ponese li tuđu sliku za predskazanje, ni slučajno ne sme biti starija od dve godine. Jer, bajata fotografija slabi Nadine signale odozgo. Izglede da znate sve za ubuduće, a usput i prošlost, imaćete tek pošto karte promešate, pa presečete četiri puta.

Na "crveno slovo" ne baje

Tad se Nada prekrsti, prisloni cigaretu u pepeljaru, isključi mobilni i stupa na scenu. Pod uslovom da nije praznik. - Ko još baje i predviđa na crveno slovo, pita. Zagleda svaku sedmu kartu, ta je ključna i tad joj se prikaže. Bljesne vizija. Najgore je kad se slike mrtvačkog sanduka i krsta nameste jedna ispod druge. Tad je, objašnjava, nabacana najcrnja magija koju ne skine li stručnjak u prvih sedam godina prati čoveka do smrti. Upravo to se desilo gospođi u čekaonici urbanog izgleda i, priznaje, paganskih verovanja.

- Evo, gospođa Nado, dovela sam priju. Na živce joj napalo. Jedva smogla da dođe. Ceo dan mesecima samo ležala. Posle prvog tretmana, i sama videla, bolje joj. Sad ustane... do kuhinje. Pomak je pomak, deklamovala je muke sa vradžbinama. Platila bi i duplo da čuje, kaže, "srž suštine" i šta činiti. Nada radi po ceo dan, kući nosi horoskope, kaže kad vidi smrt srce počne da udara, u mozgu bubnja ili utrne po potiljku. Al' čeličnu koncentraciju ne remete ni melodije s Pink radija. Smeta joj jedino kad joj ne veruju. Takve sa vrata "provali".

- Evo, danas je bila žena, videla sam da joj muž boluje od prostate i da će mu posle operacije biti dobro tri meseca, ali će onda umreti. I ona se jadna tome nada, ne može da gleda kako se muči - priča Nada. Mada mnogi klijenti stižu sa sela iz cele Srbije, njene stranke su uglavnom intelektualci, advokati, doktori, estradne zvezde i nekoliko političara. Al' diskrecija je garantovana.

Redovan je i finansijski inspektor. Prekontroliše kasu, pa mu Nada virne u planete. Prorekne mu kad će opet doći! Plati čovek i ode.
- On insistira na računu. Da li pravda posle taj novac u firmi ili ga pokazuje drugima, ne znam. Znam samo da je moje da ga dam!

http://www.novimediji.net/clusmas/nada_nikolic1.jpg http://www.novimediji.net/clusmas/nada_nikolic.jpg