PDA

View Full Version : Franšiza

Taya
05.10.2002., 13:55
Ovo sam pitanje postavila na "Marketingu", ali sam shvatila da je mozda ipak ovdje pravo mjesto za to.
Iako je Mc Donalds najpoznatiji, u svijetu ima bezbroj primjera franchisinga (i to ne samo za ugostiteljstvo), medjutim, u Hrvatskoj nisam nasla primjer (osim kako je Obi Wan naveo, "Papaya")
Mislim da u ovome ima velika mogucnost za razvoj i zaposljavanje.

Da li ima "poduzetnika" koji su razmisljali na ovaj nacin?
Da li ima onih koji su vec stvorili nesto i zele da se na ovaj nacin prosire u druge dijelove Hrvatske?

Jonas
05.10.2002., 15:22
Za razliku od tebe, ja ne vidim bilo kakvu perspektivu za nekakvu domaću franšizu. Naravno, možda se varam.

Za franšizu, osnovno je da imaš jaki brand. To je ono zbog čega će netko biti spreman platiti za nju.
Kad malo bolje promisliš, jedan Mc Donalds je tek ušminkana pečenjara. Ali ima brand. A, iza tog branda stoje milijarde dolara, potrošene svih ovih godina na marketing.

Iskreno, volio bih da se pojavi nešto takvo kod nas. Recimo, u turizmu. Nekakve "brand name" konobe ili obiteljski pansioni. Ali, nekako sam skeptičan.

Reci, gdje ti vidiš kod nas prostora za franšize?

Taya
05.10.2002., 16:05
Jonas
Reci, gdje ti vidiš kod nas prostora za franšize?

Pa u prvom redu u ugostiteljstvu. Znam da ima kvalitetnih restorana, a koji nisu "ekskluziva", pa ako bas hoces i restorana "brze hrane". Znam da su npr. "Pingvin" i "Vincek" (ne znam kakvi su sada) bili poznati i izvan Zagreba. I bila bi sretna kad bi istu kvalitetu dobila i u Dubrovniku na Stradunu i u Rovinju i u Puli, pa i u drugim mjestima.
Kako vidis, bitna je kvaliteta. A onda dobijas brand. Mislim da je Mc Donalds upravo postao popularan zahvaljujuci svom proizvodu i inovaciji "brze hrane pristupne i najsiromasnijem workeru" i time sto su poceli s franchisingom. Naravno, kasnije je dosla i velika marketinska kampanja...

S druge strane, vjerojatno ima malih pansiona koji su kvalitetni i reprezantitvni u svojoj ponudi. Zasto ne izgraditi slican pansion na nekom drugom mjestu?

I druge usluge, npr. vrtici, igraonice, videoteke, ducani i sl. podlozne su fransizi.

Znam da za svaku djelatnost mozemo izdvojiti "najboljeg", pa zasto ne "prekopirati" tu uslugu i u druga mjesta?

Evo, npr. www.franchiseadvantage.com (http://www.franchiseadvantage.com) nudi veliki aspekt djelatnosti...

Jonas
07.10.2002., 10:52
Da, i meni su pali na pamet "Vincek" i "Pingvin". Ako me sjećanje ne vara, bilo je i nekih najava da će "Pingvin" krenuti u prodaju franšiza, ali očito ništa od toga.

Ipak, nekako mi se obiteljski pansioni na Jadranu najviše nameću kao prostor za franšize. Puno ih je, imaju neujednačene standarde ponude, neprepoznatljivi su i nemaju nikakav (barem ozbiljan) marketing.

Obi-Wan
07.10.2002., 23:08
ciao!!!!!!

opet bi ja mogao zvucati pesimisticno!

zato cu ovaj post zapoceti sa, samo naprijeeeeed!!!!!!!!

ali, di je kvaka (po meni)
sta je u osnovi franchizing?. po meni, standardizirana usluga i standardizirani proizvod, sta to znaci? (po meni)da di god se nasao u svijetu, da ces zateci istu kvalitetu I cijenu(ili bar pribliznu) usluge i/ili proizvoda!!!
da bi ja to znao to treba i oglasavati!!! na kojoj povrsini? na povrsini koja je obuhvacena franchizama!?!?!?!?!?!?! NE, i sireeeeeeeeeee!!! prije nego sto je mc-donalds stigao u hrvatsku svi smo znali za njega! kad stranac dodje u hrvatsku, zna sta ce u mc-u dobiti! i zato ide tamo!!! kada mc nebi bio svijetski poznat i kada bi npr pingvin ili neko slican imao isti broj "poslovnica" kao i mc i na slicnim mjestima rasporedjenih, pitanje je tko bi vise zaradjivao!!!(bar po meni) u vecini nasih priobalnih gradova jos uvijek nema mc-a, i poslom brze hrane bavi se niz manjih "ugostitelja" koji su u svom poslu izvrsni!!! ali ako se u blizini otvori mc, svi stranci ce ici u njega (a prati ce ih i nasi -zasto? zato jer je to mc), a nece se vise hraniti kod "ugostitelja"!!! radi cega??? ja bi rekao radi standardizacije marketinga, usluge i proizvoda, jer ce se stranac sigurnije osjecati u mc-u, jer zna kolika ce otprilike biti cijena, kakav ce ukus imati proizvod, koliko ce cekati na njega i kakva ce biti posluga (taamo ce se osjecati gotovo kao doma!!! (ja gledam franchize kao multinacionalna okupljalista - kada odem vani na jedan dan odem pojest nesto u npr. mc jer je isti kao i onaj kod mene doma, a vjerujem da nisam jedini) a to sam saznao zahvaljujuci standardiziranoj promociji!!!

bilo bi supeeeeer kada bi se niz pansiona diljem hrvatske mogao standardizirati (ista kvaliteta hrane, ista kvaliteta posluge, isti kreveti, istte velicine sobe, itd, itd, itd.......) i kada bi se kao takvi mogli predstaviti hrvatskim turistima, ali i stranimmmmmmmmmmmmmmmmmm!!!

a koliko bi to kostalo???

franchizing nije samo ime!

moguce je da je tekst malo smotano pisan ... umoran sam kao KONJ!!!

ciao!

Obi-Wan
07.10.2002., 23:11
i ... da !

jonas, ja bi volio da franchize otvori "brunac" to bi bilo strasno!!!
mislim da kada bi on imao dovoljno novaca i sposobnih ljudi oko sebe, da bi uspio nesto napraviti!!!

sta mislis???

ciao!!!!!!!!!!

Taya
10.10.2002., 17:22
Slazem se s tobom da je franchizing nesto standardizirano, ali zasto bi moralo biti "svjetsko", a ne "hrvatsko"? Zasto bi odmah morali mislit megalomanski?!!! Najprije krenes od svog sela ili grada, pa na Zupaniju, pa na Hrvatsku itd... Naravno, ako imas novaca i dobar proizvod mozes ici i na svjetsko trziste, nitko to ne brani, ali ne zaboravi da je i Mc Donalds krenuo od jednog restorana!!!

Nego zasto mislis da bi mali ugostitelji morali propasti, a Mc Donalds ne? Opstat ce onaj tko ima bolji proizvod, pristupacniju cijenu, bolju uslugu i tko uspije pokrit svoje troskove.
Koliko znam, u Zagrebu ima nekoliko Mc Donalds-a, ali ima i drugih restorana koji isto tako dobro posluju... S druge strane, da li si se zapitao zasto jos uvijek nema Mc Donaldsa po obali?
U nas je turizam aktivan jedva 3 mjeseca i ne moze proizvesti dovoljno prometa godisnje da pokrije sve troskove. Npr. njihova franchisa je izuzetno skupa, npr. u USA (prema http://www.mcdonalds.com/corporate/franchise/faq/index.html) pocetni su troskovi izmedju 455,000 to 768,500 USD!!!) + dodatni troskovi oko otvaranja restorana.

Sto se tice malih pansiona i ja mislim da bi bilo super kad bi se isti nivo usluge mogao pronaci i u Istri i na Kvarneru i po Dalmaciji. Zamisli, kako bi se smanjili ukupni troskovi promocije za istu grupu pansiona? A ostali troskovi bi vjerojatno bili slicni, ako ne i manji od onoga tko je sve to pokrenuo (izgradio pansion, postavio nivo usluge i cijenu). Zato ce on "prodati svoje ime" za godisnju naknadu i udio u profitu.

I jos nesto, Obi Wan - pricas o necemu sto se zove "brunac". Oprosti na mojoj neobrazovanosti. Da li bi me mogao malo prosvijetliti i dodati par informacija o tome?

Obi-Wan
11.10.2002., 16:20
ciao taya!!!

nisam ni mislio na pocetku na globalno, nego takodjer na lokalno (hrvatsko trziste)

kod nas bi to tesko uspjelo iz vise razloga (naglasavam tesko, ali ne i nemoguce), jedan od tih razloga je i sam hrvatski mentalitet, di ce dva restorana u nekom mjestu, umjesto da si pomognu radje podmetati noge, te na taj nacin smanjivati jedan drugome profit. "zasto bi on nesto imao, a ja ne?". dakle organizacija svega je radi tog mentaliteta poprilicno teska, svi bi htjeli biti face i da njihovo ime najvise svijetli". koliko postotak ljudi na moru zna sta je franchizing??? odnosno edukacija? nasi ljudi na moru u tri mjeseca sto rade, zarade za cijelu godinu! a koliko toga prijave??? koliko bi im ostalo da sve prijavljuju??? kako bi se to kontroliralo??? i da li bi im se to isplatilo??? kakve bi troskove imali da svi moraju imati iste standarde??? kako bi se to kontroliralo??? (npr. ista kvaliteta hrane) koliki bi bili troskovi oglasavanja prodavaca franchize (na prostoru samo hrvatske)??? da li bi hrvatski gosti imali novaca placati smjestaj u franchizama??? (mozda cak i da? - ali uz jako, jako dobro oglasavanje) koliko bi vremena trebalo da se izgradi brand??? tko bi to sve nadzirao??? i po cemu bi se razlikovali od nekog drugog pansiona??? koliko je pansiona tijekom sezone u mjestima di dolaze turisti prazno???

mc- nije na obali iz razloga sto je njihova strategija takva da prije svega osvajaju glavne gradove, a tek zatim ostala mjesta!!!!! bez brige za neko vrijeme i na moru ces moc jesti u mc-u!!!

brunac je restoran u vodicama, kojeg je jonas spomenuo na forumu o restoranima. taj restoran je po meni takodjer jedan od najboljih restorana u hrvatskoj, koji je po svemu drukciji, tesko mi ga je opisati, ako ces imati prilike ODI TAMO OBAVEZNO!!!!!!

CIAO!!!!

Taya
12.10.2002., 21:42
Obi-Wan
kod nas bi to tesko uspjelo iz vise razloga (naglasavam tesko, ali ne i nemoguce), jedan od tih razloga je i sam hrvatski mentalitet, di ce dva restorana u nekom mjestu, umjesto da si pomognu radje podmetati noge, te na taj nacin smanjivati jedan drugome profit. "zasto bi on nesto imao, a ja ne?". dakle organizacija svega je radi tog mentaliteta poprilicno teska, svi bi htjeli biti face i da njihovo ime najvise svijetli". koliko postotak ljudi na moru zna sta je franchizing??? odnosno edukacija? nasi ljudi na moru u tri mjeseca sto rade, zarade za cijelu godinu! a koliko toga prijave??? koliko bi im ostalo da sve prijavljuju??? kako bi se to kontroliralo??? i da li bi im se to isplatilo??? kakve bi troskove imali da svi moraju imati iste standarde??? kako bi se to kontroliralo??? (npr. ista kvaliteta hrane) koliki bi bili troskovi oglasavanja prodavaca franchize (na prostoru samo hrvatske)??? da li bi hrvatski gosti imali novaca placati smjestaj u franchizama??? (mozda cak i da? - ali uz jako, jako dobro oglasavanje) koliko bi vremena trebalo da se izgradi brand??? tko bi to sve nadzirao??? i po cemu bi se razlikovali od nekog drugog pansiona??? koliko je pansiona tijekom sezone u mjestima di dolaze turisti prazno???

Ja znam da je svaki pocetak tezak, ali opet zelim reci da je netko mozda voljan prodati svoju ideju (proizvod, uslugu,...) za neku svotu. Kad su novci u pitanju, nema tog mentaliteta, nacionalncosti ili rase prema kojoj bi se drukcije odnosili, zar ne?

Pa ne moraju oni raditi u istom mjestu. Mislim, mogu, ali i ne moraju. Pa na onome tko prodaje franchisu je odluka da li se na odredjenoj lokaciji isplati staviti tako nesto ili ne. Da li ce taj netko oduzimat posao drugoj lokaciji i u kolikoj mjeri...

S druge strane, ako bi morali uplacivat godinju "clanarinu", tj. dio profita davat tome tko je zamislio cijelu stvar, mislim da taj tko je to "izmislio", ne bi imao nista protiv da i ovaj drugi dobro posluje. Stovise, sto bolje radi, dobit ce veci profit.

Naravno, sve te pravne i ine detalje bi trebalo proucit. Mislim da je jedina stvar u tome da je frnachising kod nas nepoznat. Medjutim, kao i obicno, kad nesto krene, onda krene i onaj tko bude prvi u tome, mogao bi nesto i dobro usicariti. A to da nam treba edukacija i da trebaju svi radit tokom cijele godine o tome ne treba niti raspravljat...

A u Brunac cu svratit cim budem imala priliku...

Obi-Wan
14.10.2002., 20:30
Ciao!

Mislim da ovo nema vise smisla!

Ajmo ovako:

Taya, molim te ajde napravi nekakvu analizu troskova, te poprilici reci kroz koje bi se vrijeme pokrilo ulaganje!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Dakle, ne trazim 100% tocno, nego okvirno, ali zelim da to bude i logicno obrazlozeno (i za nase okruzje prihvatljivo –ekonomski, kulturno, politicki i zakonodavno)!

Ako uspijes, onda cu ti reci Taya bila si u pravuuuu i ja sam pogrjesio!

Do tada ciao!!!!!!

Mnemonic
31.10.2002., 10:07
zanimljiva tema, ja vec duže vrijeme gradim na papiru ideju hr franshize
Imam problem kako napraviti poslovni i investicijski plan i kako doci do onih koji bi to mogli financirati. nemam baš velika primanja nisam ni kreditno sposoban za dignuti neki kredit a državni poticaji za poduzetnišvo su spori i kruti, a i nisam baš siguran da bi moja ideja prošla bez nekoga tko bi me "torbario".
primam savjete

Obi-Wan
31.10.2002., 13:10
ciao!

tesko je dati bilo kakav prijedlog s obzirom da nisi naveo otprilike o kakvom se projektu radi.
opisi ga malo, pa cemo vidjeti!

ciao!

Mnemonic
05.11.2002., 09:45
Obi-Wan
tesko je dati bilo kakav prijedlog s obzirom da nisi naveo otprilike o kakvom se projektu radi.
opisi ga malo, pa cemo vidjeti!
lukavo, mislim da mogu reci da se projekt odnosi na uslugu brze hrane, na novi nacin i što je najvažnije hrvatski proizvod. i to je todetalje samo ozbiljnim ulagačima ha, ha

gogo
24.01.2003., 09:03
Preporučam knjigu E_MYTH!!! (potražite na amazonu)
U njoj je super opisano kako od malog biznisa (obiteljskog) napraviti franšizu. Nije sve u novcu.

MNemonic što se tiče poslovnog i investicijskog plana tu ti mogu pomoći, ali možda je bolje da sam naučiš. Odi na stranice HBOR-a i prijavi se za BESPLATAN smeinar (traje tri dana) i tamo ćeš napisati svoj valstiti poslovni plan + dobiješ par super knjiga (također besplatno)

pozdrav,
gogo

Bojnik
26.01.2003., 08:49
Postoji jos jedan sistem fransize u MCD koji se zove BFL (neka vrst lizinga) za koje je potrebno manje ulaganje i to caa 75000usd. Svih sedam hrvatskih MCD fransizera su usli kao BFL. Takav fransizer ima obavezu nakon tri godine izjednacit svoje ulaganje s onima koji su straight (preko 400usd). S obzirom da toliko ne moze zaraditi kroz te tri godine onda moraju uzeti kredit od banke.
Vani fransizere zovu "owner-operator" ili "licensee". Fransizer mora odraditi do godinu dana u nekom restoranu bez ikakve naknade a to se racuna kao trening, nakon toga mora o svom trosku otic u ameriku na njihov "hamburger university" gdje prodje zavrsni tecaj koji na kraju polaze. Kroz vrijeme treninga takodjer prolazi tecajeve koji se odrzavaju u Hrvatskoj.
Obaveza fransizera je da postiva MCD standarde koji su dosta visoki i skupi npr. kuhana jaja dolaze iz njemacke ociscena, vakumirana i skupa ko vrag. Salata je ociscena, nasjecena, vakumirana i kosta oko 29kn kilo. Inace fransizer mora placati MCD rentu (koja nema veze s rentom koju MCD placa najmodavcu ako nije vlasnik prostora i u pravilu je postotak salesa), royalty, BFL i 4% za nacionalni marketing. Sve se ovo racuna direktno od salesa a ostali troskovi kao npr. hrana, papir, utilities, crew labor itd. su fransizerov problem. Nije nista neobicno da fransizer zavrsi mjesec s gubitkom a desi se da i godina zavrsi tako. S druge strane nije toliko lose da bi ljudi izlazili iz sistema.

Bojnik
26.01.2003., 09:00
Taya
Ovo sam pitanje postavila na "Marketingu", ali sam shvatila da je mozda ipak ovdje pravo mjesto za to.
Iako je Mc Donalds najpoznatiji, u svijetu ima bezbroj primjera franchisinga (i to ne samo za ugostiteljstvo), medjutim, u Hrvatskoj nisam nasla primjer (osim kako je Obi Wan naveo, "Papaya")
U ugostiteljstvu imas i Subway. Najjaca fransiza u HR je vjerojatno Diners. Pumpe OMVa... Inace krajem ozujka u bocarskom domu imas prvi sajam fransiza pa se mozda vidimo tamo.

Bojnik
26.01.2003., 09:03
Jonas
Za razliku od tebe, ja ne vidim bilo kakvu perspektivu za nekakvu domaću franšizu. Naravno, možda se varam.
Varas se. Imas SKANDAL (odjeca) koji je domaca fransiza.

Jonas
27.01.2003., 10:07
Stvarno nisam čuo. Možeš li nešto napisati o njima?

Bojnik
27.01.2003., 13:28
Vlasnik Skandala ti je Marko (ne znam prezime) iz Splita. Napravio je fransizni sistem tekstil po uzoru na talijane. Mislim da u Splitu nema fransize ( tu mu je sjediste) a da su ostali gradovi u fransizi. Ima ducane u Dubrovniku, Zadru, Zagrebu ( cvijetni trg), Osijek..Ulaz nije velik, ako te zanimaju detalji pokusaj se obratiti njima.

dalBach
12.01.2004., 22:40
Vidim da se topic malo ohladio, pa da ga podgrijem..

Dakle, prije nesto vremena pojavila se u novinama ideja o otvaranju hrvatskog originalnog Fast Food lanca "Srdela Snack". Da ne duljim, detalji su na: http://www.vecernji-list.hr/POSLOVNI/2003/08/20/Pages/hrvatskace.html

Ukratko, neki uvazeni prof. dr. Kolega (neznam ciji, tj. kolega) razradjuje originalni hrv. ff lanac, plus tradicionalna dalmatinska arhitektura i papica, mozda jos i guslar gudi neku s Dinare (moj dodatak...)
Zanima me: ima li kakve sanse da zazivi nešto takvo kod nas? U svjetlu svih problema koji su gore navedeni - istaknuo se Obi.. Tu bi se kao olakotna trebala ukljuciti drzava sa regulativaom itd. Ali zar nije franchising u principu stvar privatne inicijative, pa ce drzava ovdje samo smetati - naravno ako ista bude ot tog vise od malo teksta na papiru.

Bojnik
24.01.2004., 23:41
dalBach
Vidim da se topic malo ohladio, pa da ga podgrijem..

Dakle, prije nesto vremena pojavila se u novinama ideja o otvaranju hrvatskog originalnog Fast Food lanca "Srdela Snack". Da ne duljim, detalji su na: http://www.vecernji-list.hr/POSLOVNI/2003/08/20/Pages/hrvatskace.html

Ukratko, neki uvazeni prof. dr. Kolega (neznam ciji, tj. kolega) razradjuje originalni hrv. ff lanac, plus tradicionalna dalmatinska arhitektura i papica, mozda jos i guslar gudi neku s Dinare (moj dodatak...)
Zanima me: ima li kakve sanse da zazivi nešto takvo kod nas? U svjetlu svih problema koji su gore navedeni - istaknuo se Obi.. Tu bi se kao olakotna trebala ukljuciti drzava sa regulativaom itd. Ali zar nije franchising u principu stvar privatne inicijative, pa ce drzava ovdje samo smetati - naravno ako ista bude ot tog vise od malo teksta na papiru.
Taj lanac ce vjerojatno zazivit isti dan kad Doris Kosta skupi lovu za kanader :rolleyes: Svaka cast dr.Kolegi ali jedna je stvar teorizirati i stvarati sebi publicitet po novinama a druga je ovo sve operativno napraviti. Da bi se ovako nesto napravilo potrebno je puno pametnih operativaca i puno para. Potrebno je stvoriti listu proizvoda, stvoriti standarde, training centar, operation manual, distribucijski centar, istrenirat potreban broj ljudi, nac dobre lokacije, naci kvalitetne fransizere koji bi prihvatili takav specifican nacin poslovanja.... Nije nemoguce ali kako rekoh ...

Misterio
29.01.2004., 12:45
Dobar dan svima,

evo uzoh da vam se javim da sam dobro koje i vama želim.

I gle tek što sam se registrirao, bum nabasam na temu uz koju sam usko vezan i između ostalog specijaliziran. Tj. ja sam ono što kažu lovac na dealere tj ovlaštene zastupnike.

Franchising u RH uvelike postoji. U biti to je samo druga riječ za zastupstvo neke svjetski poznate ili manje marke proizvoda ili vrste usluga.

Npr: Svi ovlašteni zastupnici u auto braši su franchizeri, svi generalni uvoznici i zastupnici manje ili više poznatih marki,

postoje i naše tvrtke koje nude franšizu, npr Elektromaterijal, u biti gro stanovništva u RH je zaposleno (posebno u velikim gradovima) u nekom zastupstvu, zato što malo koja domaća tvrtka ne zastupa neku stranu marku proizvoda.

Eto za prvi put toliko.

ukoliko postoje dodatna pitanja rado ću odgovoriti.

Misterio

clusmas
29.01.2004., 16:15
pozdrav tebi misterio,

ajmo ovako, zanimaju me pojedinosti, obzirom na tvoje predstavljanje kao stručnjaka, nema kompetentije osobe ......

ja npr. hoću uzeti biti franchizer subway-a,

koje sve uvjete ja trebam ispuniti kako bih mogao se prihvatiti tog posla, posebno me zanimaju naknade, mislim u kakvom obliku i u kolikom postotku

ako možeš, pošalji mi primjerak jednog ugovora, svejedno kojeg, samo da je sličan ili isti potpisan u RH ( clusmas@mojnovac@net )

imam ja još pregršt pitanja, ali to ću ostaviti za kasnije

CS

branimir
30.01.2004., 12:21
mene zanima koji su uvjeti za dobivanje koncesije za ovlaštenog zastupnika Citroena ? Koji su modeli ulaganja i šta se sve traži od koncesionara ?

putnik
31.01.2004., 23:56
Bojniče,
uvazeni profesor osim sto teoretizira i dize medijsku prasinu ujedno i lagodno trosi nasu lovicu iz MPŠ proracuna...
Ak to zazivi, ja pozivam sve s ove teme u bilo koje primorsko mjesto na kušanje...

branimir
01.02.2004., 17:23
Tko , putniče ? Pa svi profesori uzimaju novac iz proračuna pa i A. Kolega , Bobinac i ostali hrpa govana koji na Agronomiji ništ ne rade osim što zapošljvaju svoju rodbinu ! Koji projekz sa Agronomije u zadnjih 15 godina možeš istači kao ponos ? osim akademika Maceljskog
osim toga visoko školstvo se financira iz ministarstva znanosti i tehnologije

putnik
01.02.2004., 19:36
Branimir, osim što kao predaju i vuku iz MZT u isto radno vrijeme stignu odraditi i za MPŠ, a Maceljskom bi bilo bolje da hrani golubove jer je malo izlapio već bojim se...

branimir
01.02.2004., 19:42
zato što mu je dosadno na skupovima agronoma , sve budale a i čovjek je u godinama

dalBach
03.02.2004., 21:18
izgleda da se malo zabrazdilo u smjeru koji nema veze sa temom...

da sam nešto i očekivao od ovog projekta i nisam. Članak je objavljen još prošlo ljeto, a od tada nigdje ni zuc. Najsmješnija je novinska oprema, na prvi pogled bi se reklo da je to gotova stvar...

clusmas, misterio - mogu i ja dobiti nešto 'iz prve ruke' o franšizingu? Eto i ja bih htio biti franšizer Subwaya - no hard filings, clus, budem bar dvije ulice od tebe, u ovom gradu ima mjesta za sve :)

ukratko, zanimalo bi me što više KONKRETNIH informacija, savjeta, biločega vezano uz postupak otvaranja franšize. Pogotovo inozemne. Npr. netko ti naplati masnu paru za franšizu, i onda? Kako znati da neće biti u stilu 'hvala ljepo i pa-pa'. To je vjerojatno samo manji dio problema.

Misterio
04.02.2004., 09:38
dalBach
izgleda da se malo zabrazdilo u smjeru koji nema veze sa temom...

da sam nešto i očekivao od ovog projekta i nisam. Članak je objavljen još prošlo ljeto, a od tada nigdje ni zuc. Najsmješnija je novinska oprema, na prvi pogled bi se reklo da je to gotova stvar...

clusmas, misterio - mogu i ja dobiti nešto 'iz prve ruke' o franšizingu? Eto i ja bih htio biti franšizer Subwaya - no hard filings, clus, budem bar dvije ulice od tebe, u ovom gradu ima mjesta za sve :)

ukratko, zanimalo bi me što više KONKRETNIH informacija, savjeta, biločega vezano uz postupak otvaranja franšize. Pogotovo inozemne. Npr. netko ti naplati masnu paru za franšizu, i onda? Kako znati da neće biti u stilu 'hvala ljepo i pa-pa'. To je vjerojatno samo manji dio problema.

Sve počinje od tvog pisma namjere u kom im moraš ponuditi nešto što ih treba dovoljno zainteresirati i a zvučati im dovoljno realno za ostvarenje zarade. Nakon toga slijede posjeti i ako je to ono što im treba daju ti pismo namjere. Za strance pismo namjere je svetinja i poštuju ga kao Ugovor. Naravno da ti savjetujem da ukoliko je veća investicija u pitanju tražiš ugovor o koncesiji. Moraš znati jednu stvar da se svi svjetski brandovi naviše boje lošeg publiciteta a osim toga ne bi došli dotle gdje su sad da rade po Balkan poslovnom bontonu (obećaj, uzmi i "što ću ti ja tuži me"). Ali su strahovito rigorozni po pitanju brand imagea i standarda. Npr: ako je svjetlo predviđeno na visini 0,58 od stropa i pod je pločica od granit-ogresa. Ako je drugačije za 1 cm ili nijansu, bez obzira što je gotovo moraš sve rušiti i iz početka, ali unutar ugovorenog roka.

clusmas
04.02.2004., 10:18
dalBach

ma ne bih ja želio biti franšizer Subwaya ja sam to tek tolko spomenuo, mene zanimaju podaci kako cijela procedura teče, te u kojem postotku .... znači zanimaju me ugovori ... eto

Bojnik
04.02.2004., 12:38
clusmas
dalBach

ma ne bih ja želio biti franšizer Subwaya ja sam to tek tolko spomenuo, mene zanimaju podaci kako cijela procedura teče, te u kojem postotku .... znači zanimaju me ugovori ... eto
Kod Subwaya, za razliku od McDonald'sa, sam moras pronaci prostor i urediti ga naravno po njihovim standardima. McD to sve sam napravi i onda restoran prepusti fransizeru. McD je ili vlasnik prostora ili je on najmoprimac koji placa najam a fransizer placa rentu koja ovisi o visini salesa. Subway fransizer je najmoprimac. Kao sto je navedeno u prethodim postovima standardi su jako bitni ne samo u uredjenju nego u SVEMU ( proizvodima, opremi, uniformama...). Sto se tice tvojih obaveza ceka te royalty ( korištenje njihovog trade marka oko 5 %), Nacionalni marketing, kupuješ robu od njih... Od važnijih troškova cijena hrane ti je oko 33% od salesa, cijena radne snage oko 15% ( u zapadnim zemljama je to obrnuto). Moras proci training koji traje i kosta.
Iako su tu u pravilu veliki brandovi u pitanju nitko ti ne garantira da neces propasti, s druge strane neces se obogatiti. Sve ovisi koliko ce restoran raditi salesa.
Najbolje je ako sam pokrenes fransizu i prodajes je drugima
:)

INIT
10.03.2004., 18:33
Pa, evo još podgrijavanja!
Nemojte zaboraviti da je MCDonalds tako uspješna franšiza da većina ljudi ne zna da je to samo paravan - naime, uz katoličku crkvu McDonalds je najveći vlasnik nekretnina u svijetu - i to je njegov pravi posao!

storm
11.03.2004., 09:16
Pa, evo još podgrijavanja!
Nemojte zaboraviti da je MCDonalds tako uspješna franšiza da većina ljudi ne zna da je to samo paravan - naime, uz katoličku crkvu McDonalds je najveći vlasnik nekretnina u svijetu - i to je njegov pravi posao!

vidim da te još nitko nije "službeno" pozdravio, pa evo ja ti iskazujem dobrodošlicu na forum ovim putem..

samo da se sada ne počne o katoličkoj crkvi..

nego da se dotaknem franšiza - ukratko - jako dobar biznis (davati franšize, ukoliko si jako, jako ozbiljan i razradio si dobar brand i postavio hrpu standarda) i jako dobar biznis (uzimati franšize, ukoliko si jako ozbiljan, a davatelj nije postavio hrpu standarda).
i mislim da je velika razlika između zastupstva (formalno) i franšize!
Nemojmo zaboraviti da uz franšizu ide taj famozni know-how, da su manja izdvajanja za marketing, dobijaš poznati brand, ne ubijaš glavu kako urediti prostor (INIT - btw. jaaakooo super mi je ona tvoja ideja)...

INIT
11.03.2004., 09:20
vidim da te još nitko nije "službeno" pozdravio, pa evo ja ti iskazujem dobrodošlicu na forum ovim putem..

samo da se sada ne počne o katoličkoj crkvi..

nego da se dotaknem franšiza - ukratko - jako dobar biznis (davati franšize, ukoliko si jako, jako ozbiljan i razradio si dobar brand i postavio hrpu standarda) i jako dobar biznis (uzimati franšize, ukoliko si jako ozbiljan, a davatelj nije postavio hrpu standarda).
i mislim da je velika razlika između zastupstva (formalno) i franšize!
Nemojmo zaboraviti da uz franšizu ide taj famozni know-how, da su manja izdvajanja za marketing, dobijaš poznati brand, ne ubijaš glavu kako urediti prostor (INIT - btw. jaaakooo super mi je ona tvoja ideja)...

STORM, drago mi je da ti se ideja dopada, što misliš kakvi su nedostaci ako sam ih možda propustila? Nisi mi odgovorio - obrt ili poduzeće???

morgan
24.07.2004., 22:30
evo nesto frisko na jelovniku croatiabiz-a:

"Kali: predstavljen ogledni projekt "Srdela snack"
10.7.2004.

Kalima na otoku Ugljanu danas je predstavljen ogledni projekt za pripremanje jedinstvenih jela od jadranske plave ribe pod nazivom "Srdela snack".

O

gledni projekt provode Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zavod za marketing u poljoprivredi i Ribarska zadruga "Sloga" iz Kali.

Pokrovitelj projekta je Ministarstvo poljoprivrede i šumarstva, a svrha mu je na domaćemu turističkom tržištu ponuditi prehrambeno vrijedan, jednostavan i prihvatljiv obrok od plave ribe u ugostiteljskim objektima brze hrane pod nazivom "Srdela snack" - samostojećim dalmatinskim kućicama ili u kamenim kućama.

Kako je rekao dr. Ante Kolega s Agronomskog fakulteta u Zagrebu, današnjim predstavljanjem tog oglednog projekta u Kalima namjerava se povezati ulov plave ribe i ugostiteljstvo. Testirat ćemo reakcije potrošača, istaknuo je dr. Kolega i dodao da je srdela, kao i druga plava riba, zanemarena u prehrani, a riječ je o iznimno vrijednom nutricionističkom proizvodu.

Testiranjem ugostiteljske ponude, logističkim sustavom (ulov, dorada i doprema ribe do ugostiteljskih objekata), gospodarskim učinkom i zadovoljstvom kupaca dobit ćemo pouzdanu informaciju o opravdanosti modela u stvarnome gospodarskom okružju, rekao je dr. Ante Kolega. "

Dakle, prposni profesori sa MPŠa su prikazali rezultate svoje muke i truda u zadnjih godinu dana. Molio bih cijenjeno forumastvo da se oglasi sa komentarima...
Da pocnem:
"1000 restorana u slijedecih 5 godina" - ajmo, tko je spreman uloziti lovu u domacu papicu i crno vino?
"Testiranje ugostiteljske ponude i logistike" - bas fino da je organizirano na Kaliju, vjerujem da je svima usput kao i meni, pa da skoknem na testiranje.
Sto mislite, sve kad bi se i otvorilo 1000 restorana, koliko bi proslo prije no sto bi ribari krenuli strajkat ("Nedamo mi nasu ribu !!" i tsl.) ili se desilo nesto sto bi vec po nasoj dobroj praksi sve sj...

papi
15.10.2004., 20:52
bok, zanimljiva tema.
kolega i ja razradili smo sve u detalje. Krvav je to posao, franšiza.
ukoliko nekoga zanimaju detalji neka se javi na:
cosmopolitanlife@nrt.hr
pozdrav

clusmas
15.10.2004., 21:10
Iznesi detalje, sve što imaš postavi na ovim stranicama!

pozdrav,

XeiX
20.10.2004., 02:35
Pa u sistemu fransiza ne moraju poslovati samo fast food restorani.

Ideja za fransizu je na primjer punionica ink jet tonera, krojacki salon (za porubljivanje odjece, popravke, prepravke), trgovine (Magma bi mogla imati fransize, Konzum, Diona i slicno). Potom, bankomati, vending machines, servisi za ciscenje tepiha, kucna pomocnica servis, daycare servis.

Zapravo, sve sto moze u business moze i u fransizu.

qia
15.12.2004., 10:06
Ako nekoga zanima koje fransize najbolje prolaze: top 500 (http://www.entrepreneur.com/franzone/rank/0,6584,12-12-F5-2004-0,00.html)

kmajs
16.12.2004., 23:04
franschiza za mcdonalds se godišnje plaća 250 000 dolara. pa tko voli nek izvoli...

Bojnik
02.07.2008., 14:52
franschiza za mcdonalds se godišnje plaća 250 000 dolara. pa tko voli nek izvoli...

Bio sam prvi McD franšizer u HR. Deset godina sam imao tu franšizu i na kraju 2007 napustio sam taj sistem. McD je prije nekoliko godina promjenio strategiju te je u određenim zemljama, između ostalih i Hrvatskoj, krenuo u vraćanje franšiznih restorana u korporativnu upravu. Danas nema više franšize u HRV. Vjerojatno postoji mogućnost da netko veliki uzme kompletan hrvatski market u franšizu ali za pojedinačne restorane je to trenutno nemoguće a dodao bi i neisplativo. U korporaciji poput MCDa samo board crpi ogromnu lovu iz biznisa a pri tome govorim o godišnjim primanjima u milijunima dolara. Oni su odgovorni velikim dioničarima kojima je interes da vrijednost dionica bude što je moguće veća. Pri tome Franšizeri mogu imati uglavnom ulogu ovce za šišanje. Nije mi žao što sam ušao u McD prije deset godina ali da danas biram izabrao bi ovo o čemu u nastavku pišem.

Toliko znam o franšizi da bi mogao pisati danima. U franšizi nema garancije da nećeš propasti ali šanse da uspiješ su ti znatno veće jer iza sebe imaš jedan snažan support. Naši ljudi imaju dobre ideje ali nisu sposobni širiti se na način kako to već nekoliko desetljeća čine američke kompanije. Obično pokrenu dobar lokalni biznis i u najboljem slučaju šire se u krugu nekoliko kilometara te prenose biznis s koljena na koljeno. Pri tome obično pogriješe na nekoliko područja. Nemaju nikakve standarde, operation manual, ne konsultiraju se s ljudima koji bi im mogli pomoći da biznis dignu na veću razinu i ravnaju se isključivo intuicijom. većina naših poduzetnika nezna šta je P&L. Gia je stavila link na entrepreneur. TO je odlična stranica za traženje neke franšize. Dobro bi bilo da je korporacija koja vam nudi franšizu u privatnom vlasništvu jer onda nemate board kojem je jedini cilj da vrijednost dionica bude šta veća. Također bi bilo dobro da je ta fima vodeća u branši i da je u prvih 500 firmi generalno. Dugo sam tražio neku firmu koja ima djelatnost koja nije prisutna na našem tržištu što se pokazalo uzaludnim trudom. Nakon par mjeseci izabrao sam http://www.entrepreneur.com/franchises/signaramainc/282817-3.html ovu firmu koja je zadovoljila ono što sam tražio. Nakon niza mailova i putavanja u njihovo sjedište u West Palm Beachu potpisali smo ugovor kojim dobivam pravo na master franšizu za Hrvatsku, Sloveniju i opciju za Crnu Goru. Ovo bi značilo da nakon godine dana rada te flagship lokacije uzimam obavezu traženja franšizera na tim marketima i odradim s svojim timom sve potrebno za otvaranje njihovih lokacija. Da vas ne zatrpam podacima ukoliko imate pitanja rado ću vam odgovoriti.

ChoChikun
03.07.2008., 13:07
Nakon par mjeseci izabrao sam http://www.entrepreneur.com/franchises/signaramainc/282817-3.html ovu firmu koja je zadovoljila ono što sam tražio. Nakon niza mailova i putavanja u njihovo sjedište u West Palm Beachu potpisali smo ugovor kojim dobivam pravo na master franšizu za Hrvatsku, Sloveniju i opciju za Crnu Goru. Ovo bi značilo da nakon godine dana rada te flagship lokacije uzimam obavezu traženja franšizera na tim marketima i odradim s svojim timom sve potrebno za otvaranje njihovih lokacija. Da vas ne zatrpam podacima ukoliko imate pitanja rado ću vam odgovoriti.

Izgleda zanimljivo. Možeš malo objasniti što ćeš točno raditi, a što ti oni prodaju?

Bojnik
03.07.2008., 17:40
Izgleda zanimljivo. Možeš malo objasniti što ćeš točno raditi, a što ti oni prodaju?

Oni to zovu signs. To bi značilo kompletnu izradu unutarnjih i vanjskih reklama: svjetlećih reklama, benera, full kolor printeva na raznim podlogama, obljepljivanje raznih vozila... Da ne nabrajam imaš ovaj link na kojem je većina njihove ponude. http://www.signarama.com/Products/ tu su i elektronički digtalni displeji koji su interaktivni i touch screen. Ovo što ja imam zove se master franšiza. Nakon šta prođem kompletan training trebao bi u Splitu ( s obzirom da je to grad u kojem živim) otvorit flagship store i vodit ga godinu dana prije nego počnem otvarati nove storove po Hrvatskoj, Sloveniji i Crnoj Gori. Svi ti biznisi na tim novim lokacijama bi bili u vlasništvu novih franšizera koji bi zadovoljili uvjete i kupili prava i standardiziranu opremu. Kroz tih godinu dana rada bi morao ponovo otići u sjedište korporacije u Floridi na poseban training za cijeli taj franšizni dio. Kod ovog otvaranja u Splitu trebao bi dobit podršku tima iz USA koji bi tu bio gotovo mjesec dana i koji bi se praktično pobrinuo da se istreniraju moji ljudi za posao te da ne bude nekih problema. Za sljedeća otvaranja bi ja trebao organizirati tim koji bi odradio isti taj posao. Signarama postoji preko dvadeset godina i posluju u preko 50 zemalja u gotovo 900 lokacija. Imaju fenomenalan suport. Jedan detalj, imaju operation manual na preko 400 stranica, imaju cijeli tim koji je zadužen za istraživanje i razvoj, imaju ono što oni zovu masovnu kupovnu moć. Razgovarao sam s nekim master franšizerima po europi a i na nekim drugim kontinetnima. Vozio sam se i u Milano gdje radi talijanski kolega koji je jako zadovoljan a nisam čuo ni jednog koji je imao negativan komentar. Talijan je npr. išao u Južnu Afriku na sličan razgovor jer kad je on počinjao nije bilo nikog u Europi.

Prije nego što sam počeo razgovore s amerikancima razgovarao sam s jednim čovjekom koji je zakupio prostor od 160m2 za 3000EUR. Prostor u koji je ušao je bio u betonu te je po njegovim riječima uložio 150000EUR u kompretno uređenje prostora (vlasnik mu nije priznao investiciju) te nakon nekoliko mjeseci još uvjek nije poslovao pozitivno a da ne govorim o povratu investicije. Radili su samo on i jedan konobar. Onda kad pogledaš takve biznise i franšize poput moje onda se nekako lako odlučiti. Sada je još bolja situacija za ulaganje u američke franšize zbog slabog dolara. Kada je talijan ulagao dolar je bio jači od eura.

cayman006
05.07.2008., 16:15
prvi put čujem da su pingvin i vincek poznati izvan zagreba. to se samo ovdje može pročitati. za njih nitko nije čuo,osim par dalmatinskih studenata koji su se vratili u svoj grad.
kod nas je najjača franšiza Fornetti. Dosta je jak Subway i X-nation (ženska roba). To sve sam saznao na franšiznom forumu koji se održao prije par mjeseci u hotelu Dubrovnik u ZBG-u. I fornetti i xnation imaju, po mom mišljenju, dobre uvjete i jednostavna pravila. subway je već malo kompliciraniji, ali isto je ok. postoji neka udruga u osijeku koja se time bavi pa malo progooglajte i nađite ih. izdaju i svoj časopis koji je vrlo zanimljiv.

Bojnik
05.07.2008., 18:35
prvi put čujem da su pingvin i vincek poznati izvan zagreba. to se samo ovdje može pročitati. za njih nitko nije čuo,osim par dalmatinskih studenata koji su se vratili u svoj grad.
kod nas je najjača franšiza Fornetti. Dosta je jak Subway i X-nation (ženska roba). To sve sam saznao na franšiznom forumu koji se održao prije par mjeseci u hotelu Dubrovnik u ZBG-u. I fornetti i xnation imaju, po mom mišljenju, dobre uvjete i jednostavna pravila. subway je već malo kompliciraniji, ali isto je ok. postoji neka udruga u osijeku koja se time bavi pa malo progooglajte i nađite ih. izdaju i svoj časopis koji je vrlo zanimljiv.

Vincek nije zadržao kvalitetu koju je imao. Subway je dobra i poznata franšiza ali u Hrvatskoj nije uspjela. U Splitu su otvorili store do lokalne kopije subway-a koji ima dva stora i nakon godinu dana borbe bili su prisiljeni zatvoriti taj subway tako da je Split sada bez tog lanca. Daj molim te napiši malo više podataka o tom franšiznom forumu. Koliko je bilo firmi, koliko je to trajalo, tko je organizator...

ChoChikun
08.08.2009., 15:00
Krah lanca Subway u Hrvatskoj: Zatvoren i posljednji restoran u Zagrebu (http://www.index.hr/vijesti/clanak/krah-lanca-subway-u-hrvatskoj-zatvoren-i-posljednji-restoran-u-zagrebu/445118.aspx)

PRIJE samo šest mjeseci vlasnici američkog fast food lanca restorana Subway najavljivali su ekspanziju u Hrvatskoj i otvaranje šest novih restorana, a do danas su, pet godina od početka poslovanja na hrvatskom tržištu, "stavili ključ u bravu" svih šest već otvorenih u Zagrebu. Prvi je 2007. godine zatvoren glavni Subway restoran, koji se nalazio odmah uz Trg bana Jelačića, a posljednji je, prošlog tjedna zatvoren Subway koji se nalazio u prolazu Ciboninog tornja. Jedina preostala franšiza je u Rijeci.

"Ništa ne mogu službeno reći", rekao je Jutarnjem listu Josip Željko Bašić, osnivač tvrtke Super-Sub koja je pokrenula Subway restorane u Zagrebu i koja je, prema podacima Trgovačkog suda, još uvijek aktivna. I dok Bašić razloge kraha lanca nije želio komentirati, već je samo rekao: "Subway je propao nakon zatvaranja lokala kraj Trga bana Jelačića 2007. godine i više se neće otvoriti", našli su se anonimni pojedinci koji su novinarima ispričali: "Oni su imali svoje stalne mušterije. Nisu bili pretrpani, ali restoran im nije zjapio prazan. Priča se da se razlog propasti krije u nekim mutnim poslovima, navodno je netko pokupio novac s računa i otišao iz zemlje".

Iako prema nekim pričama propadanje Subwaya u Hrvatskoj ima veze i s time što je upravo 2007. godine u Super-Sub ušao Quaestus fond Borislava Škegre, a ubrzo potom i izašao te pokrenuo novi lanac brze hrane - Daily Fresh koji je u godinu dana otvorio čak pet restorana na najatraktivnijim lokacijama u Zagrebu, Bašić smatra kako te dvije stvari nisu povezane: "Ništa ne mogu službeno reći zato što nisam osoba koja može nešto službeno reći. Pitajte ljude u Subwayu u Americi zašto je propao. Ne vidim vezu s tim. Nema ništa vezano za to. Borislav Škegro nije donosio odluke, nego je bio samo savjetnik. Poslovnice su propale zbog lokacije. Zatvorili smo 2007. u Gajevoj. I mislim da se tu ne može više puno pomoći. Mogu samo reći da se Subway više neće otvoriti, a vi slobodno napišite što želite i morate biti oprezni".

pochetnik
12.08.2009., 23:06
Bojniče, daj nas malo izvjesti kako ide sa franšizom signarama. Jesi li uspio? Ne vidim baš da se negdje reklamira? Izgledalo je super, ali takvih sign franšiza ima jako puno...

Bojnik
14.11.2009., 00:39
Bojniče, daj nas malo izvjesti kako ide sa franšizom signarama. Jesi li uspio? Ne vidim baš da se negdje reklamira? Izgledalo je super, ali takvih sign franšiza ima jako puno...

Ispričavam se što nisam prije vidio pitanje. Evo već godinu dana sam u ovom biznisu i ne mogu se požalit. Biznis s reklamama nije toliko razvikan tako da ljudi slabo znaju o brendovima u ovoj industriji. Signarama je najjača franšiza u branši zadnjih sedam godina. Kada sam tražio franšizu na stranici entrepreneur.com želio sam da se zadovolje neki uvjeti kao npr. da je franšiza u prvih sto u zadnjih 5 god te da je prva u branši u što dužem razdoblju. S obzirom na moje desetogodišnje iskustvo u McDonald'su želio sam da franšiza bude u privatnom vlasništvu. Trening u West Palm Beachu je bio super. Trajao je dvadeset dana i uglavnom su nas spremali za biznis a o tehnologiji i produkciji smo malo pričali. Pružili su mi podršku i u Splitu. Da ne duljim spremam se otvorit blog u kojem ću pisati o biznisu i franšizi za sve one koje te teme zanimaju. U siječnju 2010 idem na sajam franšiza u Miami pa se nadam da ću do tada otvoriti stranicu s blogom pa da i o tome napišem par riječi i ostavim par slika. Na mojoj stranici www.signarama.hr ću ostaviti link na blog kada ga pokrenem. Pozdrav svima.

adriamyl
15.11.2009., 22:37
Iskreno govoreći nije mi jasno zašto ti je trebala franšiza za taj posao. Mogao si ga početi i bez njih kao i mali milion drugih koji se bave tom djelatnošću

Bojnik
16.11.2009., 22:53
Iskreno govoreći nije mi jasno zašto ti je trebala franšiza za taj posao. Mogao si ga početi i bez njih kao i mali milion drugih koji se bave tom djelatnošću

Kod nas nema previše franšiza tako da ne mogu koristiti naše statistike. U USA npr 20% franšiznih biznisa propadne u prvih pet godina a samostalnih 80%. Meni je bilo povoljnije platiti know how i podršku nego početi od ničega i učiti se na svojim greškama. Sve te franšize bez obzira koliko velike ili male bile imaju svoje operation manuale i svoje trening centre gdje se pripremaš za biznis. U Signarami imamo i R&D centar a imamo i zatvoreni forum s 850 franšizera koji razmjenjuju ideje i znanje. To je samo jedan dio. Šta misliš o mojoj ideji da pokrenem jedan portal ili blog koji bi imao temu franšize i biznis općenito?

Clash
20.11.2009., 18:14
Zna li netko nešto o ovoj franšizi?

http://www.wsicorporate.com/
http://www.entrepreneur.com/franchises/wsiinternet/282961-0.html

Posluju i u Hrvatskoj, međutim ne mogu naći na netu neke ozbiljnije podatke...

Bojnik
20.11.2009., 19:29
Zna li netko nešto o ovoj franšizi?

http://www.wsicorporate.com/
http://www.entrepreneur.com/franchises/wsiinternet/282961-0.html

Posluju i u Hrvatskoj, međutim ne mogu naći na netu neke ozbiljnije podatke...

Davno sam se interesirao za ovu franšizu ali me odbila jedna sitnica jer su za europljane tražili isti iznos kao i za amerikance ali u eurima a i onda je euro bio znatno jači. Koliko znam oni posluju na principu da ti pronađeš tržište a vjerojatno te oni nauče kako, jer sve te firme imaju training centre, te im preko njihovih centara u indiji i zemljama gdje je visoko stručna radna snaga jeftina naprave web rješenja koja su prilagođena za tvog klijenta. Ovo je jedan pojednostavljen opis jer sam siguran da je sve skupa dosta kompleksnije. Po entrepreneuru zadnjih pet godina su vodeći u branši što je dobro.

Clash
20.11.2009., 23:23
Bojniče, svaka čast. Jako ste informirani o svemu:)

Znate li možda šta je s OMV franšizom, kolika su ulaganja...te možete li nam pobliže predstaviti Signaramu, kolika su ulaganja potrebna za ulaz, opremu...jer to nigdje niste spominjali.

Hvala

Bojnik
21.11.2009., 17:06
Bojniče, svaka čast. Jako ste informirani o svemu:)

Znate li možda šta je s OMV franšizom, kolika su ulaganja...te možete li nam pobliže predstaviti Signaramu, kolika su ulaganja potrebna za ulaz, opremu...jer to nigdje niste spominjali.

Hvala

Clash hvala na komplimentima. Nisam baš toliko informiran ali se trudim :) Što se tiče OMV franšize razgovarao sam davno s jednom osobom koja je bila u tome i koliko se sjećam franšizer nema nekog profita na prodaji goriva nego na kafiću i maloprodaji. Neke pumpe imaju i restoran. Ne sjećam se kolika je cjena franšize i šta uključuje. U tom biznisu je ključna lokacija i konkurencija u neposrednoj blizini.

Što se tiče Signarame tu sam franšizu izabrao na www.entrepreneur.com . Ta franšiza je vodeća u reklamnom biznisu u svijetu u zadnjih deset godina. Svaki biznis ima potrebu za tim proizvodima. Postoji u 54 zemlje na 850 lokacija. Ja sam dobio prava na master franšizu za Hrvatsku i Sloveniju te bi trebao pomoći budućim franšizerima da pokrenu biznis te im biti podrška u radu zajedno s cijelom mrežom koju SAR ima. Signarama je počela prije dvadeset godina u New Yorku. Poslje toga su otvorili store u West Palm Beachu i kada je i taj store postao uspješan počeli su širiti franšizu prvo po USA a poslje po svim kontinentima. Biznis koji sam kupio je replika uspješnog modela Signarame. Moj centar radi već godinu dana i u sječnju bi trebao ponovo u USA na trening za širenje franšize. U Floridi postoji trening centar u kojem su nas spremali na uspješno vođenje ovog biznisa. Treba biti svjestan da nije dovoljno kupiti franšizu da bi se uspjelo. Ima i franšizera koji propadnu. U USA po statistikama 20% franšizera propadne u prvih 5 godina u istom razdoblju propadne 80% poduzetnika koji idu samostalno. Svaka franšiza ima neke svoje specifičnosti.

Jordan
29.11.2009., 21:20
Ja sam imala godinu dana hrvatsku franšizu.....zapravo, sada bih se usudila reći ukradenu od talijana i malo friziranu. Radi se o Body Creatoru. Prekinula sam ugovor jer sam mislila da će me žena pojesti od isisavanja para. Strašno i prestrašno. Imate li nekog tko ikada pomisli na tu franšizu, neka prvo pita mene. Zatvorilo je 5 -6 centara uključujući mene i onda se čovjek pita tko je tu lud. Žena koja je vlasnica franšize je ujedno predcjednica Udruge koju je, vjerujem sama osnovala. Uspjela je natjerati i čovjeka iz Kuwaita koji je imao centar u Prečkom da zatvori i pobjegne od nje natrag u Kuwait. Užas jedan....što je meni sve napravila.....sada samo na sudu...

Bojnik
04.05.2010., 11:29
Otvoren blog o franšizama www.robertbilic.com

Senka Borovac
26.04.2011., 10:21
Kakvi su dojmovi sa sajma franšiza?

Senka Borovac
26.04.2011., 10:22
Otvoren blog o franšizama www.robertbilic.com

Odlična stranica!