PDA

View Full Version : Kupoprodaja dionica bez posredovanja burze


malden
24.09.2004., 11:06
Zanimaju me iskustva ukoliko netko ima i zeli podijeliti, o kupovini dionica izvan burze.

Postavljam pitanje iz prakticnih razloga - dionice koju bih zelio kupiti nema na burzi,
pa planiram u shoping u oglasnik.

Odlazak u SDA na Ksaver i potpisivanje ugovora s prodavateljem tamo je jedino sto je potrebno uraditi?

Koliki rizik predstavlja kupovina preko oglasnika, kakva je procedura, treba li biti oprezan...

Cijenio bih svaki komentar i savjet.

Dobricina
24.09.2004., 11:17
Pogledaj malo unazad, već je bilo priče o ovoj temi...

Kao i kod kupovine nekretnine, prvi je onaj kupac koji se prvi uknjiži. Složi s odvjetnikom kupoprodajni ugovor, ovjeri se potpis prodavatelja kod javnog bilježnika, skineš nalog s stranice SDA (dep-prv_nalog_za_preknjizbu_vrijednosnih_papira_5-0.doc), popuniš ga i odneseš na šalter u SDA. Nakon toga čekaš do max. 10 dana da vrijedni pravnici Agenciji izmudruju, popiju brdo kava....i odluče se provesti navedeni Ugovor.

malden
24.09.2004., 11:35
Nasao, hvala.
Bas si dobricina. ;)http://www.mojnovac.net/forumi/showthread.php?t=533

george
24.09.2004., 14:35
Okani se toga, brale...puno rizika, osim ako ne kupuješ od rođaka ili susjeda, a i tad bi se čovjek trebao zapitati. Dok ti čekaš da te uknjiže, niti ne znaš da li je on to nekome već prodao.

Rouge Trader
24.09.2004., 15:24
Zanimaju me iskustva ukoliko netko ima i zeli podijeliti, o kupovini dionica izvan burze.

Postavljam pitanje iz prakticnih razloga - dionice koju bih zelio kupiti nema na burzi,
pa planiram u shoping u oglasnik.

Odlazak u SDA na Ksaver i potpisivanje ugovora s prodavateljem tamo je jedino sto je potrebno uraditi?

Koliki rizik predstavlja kupovina preko oglasnika, kakva je procedura, treba li biti oprezan...

Cijenio bih svaki komentar i savjet.

Nađi prodavatelja tih dionica, dogovorite cijenu i zajedno otiđite brokeru. On će te dionice, uz uvijet da su slobodno prenosive uvrstiti u Slobodno tržište na VSE i možete tu transakciju napraviti na burzi.
Ovako je prodavatelj siguran da će dobiti novac za svoje dionice, a ti si siguran da će ti dionice biti isporučene.
Ostaje samo pitanje koliko će ti broker to naplatiti i dal će ti se to isplatiti na maloj količini.

brazilac
10.01.2005., 19:33
Imao bih pitanje vezano uz kupnju dionica ali mimo burze i registra vrijednosnih papira...

Naime, kolega i ja smo uložili u neke BiH dionice ali sve tj. tekući račun u banci, nalog o kupnji, te upis u registar vrijednosnih papira je na njegovo ime.
Da bih se ipak osigurao, predložio sam da napravimo ugovor o kupnji polovice dotičnih dionica (i to 2 primjerka, 1 za kolegu, 1 za mene) s tim da o prijelazu dionica u moje vlasništvo ne bi obavijestili Sarajevsku burzu i Registar vrijednosnih papira.

Moje pitanje je da li je dotični ugovor, inače sročen od frenda pravnika kojemu to baš nije jača strana, kao takav pravno valjan i može li me na neki način zaštititi?
Da li su ta 2 primjerka ugovora pravno valjani i bez ovjere javnog bilježnika?

Hvala unaprijed na odgovoru.
Isprika na možda "dosadnoj" temi usred ovakvog uzleta našeg tržišta :D

Pacer
10.01.2005., 19:43
Nisam pravnik ali budući da mi se čini da se na ovim stranicama pravnici gotovo i ne javljaju, usudit ću se izraziti svoje potpuno neobavezno i nestručno mišljenje.

Dionice su imovina kao i svaka druga, pa pravno sposobne osobe mogu sklapati o njima ugovore kakve hoće, tj. kakvi se mogu sklopiti i za bilo koju drugu imovinu (npr. suvlasništvo kuće). No, u slučaju spora mislim da se ovdje ne bi primjenjivale nikakve posebne odredbe koje se odnose na trgovanje dionicama i slično, već građansko pravo tj. morao bi ići u parnicu. Ako bi to bilo pred sudom u Hrvatskoj - moje iskreno saučešće, iako sam načuo da se pamti da je bilo slučajeva da je neka stranka čak i doživjela završetak takvog postupka.

Imam jedno usputno pitanje: ima li uopće na ovom forumu pravnika i/ili postoji li nekakav forum na kojem se bistre slična, pravna pitanja?

doktor_no_7
11.01.2005., 21:55
Možda neće pomoći brazilcu, ali kad ste već otvorili ovu temu, evo prilažem primjerak kupoprodajnog ugovora. Na osnovu ovog ugovora, ovjerenog kod javnog bilježnika, i poslanog u SDA, ostvaruje se pravo na upis vlasništva nad dionicama kupljenim izvan burze.

Hugo Grotius
11.01.2005., 23:50
Zakon o tržištu vrijednosnih papira određuje kome pripada pravo iz vrijednosnog papira:
Članak 127.
(1) Potraživanje iz nematerijaliziranoga vrijednosnog papira pripada njegovom vlasniku.
(2) Vlasnik nematerijaliziranoga vrijednosnog papira je osoba na čije ime glasi račun vrijednosnih papira kod središnje depozitarne agencije na kojem je ubilježen nematerijalizirani vrijednosni papir.

Propisuje i način stecanja vlasništva nematerijaliziranih vrijednosnih papira:
Članak 128.
(1) Vlasništvo i prava koja proizlaze iz nematerijaliziranoga vrijednosnog papira stječu se njegovim prijenosom s računa nematerijaliziranih vrijednosnih papira prenositelja, na račun nematerijaliziranih vrijednosnih papira stjecatelja, na temelju valjanog pravnog posla kojemu je cilj stjecanje vlasništva, odluke suda, odnosno druge nadležne vlasti, nasljeđivanja i na temelju zakona.
(2) Vlasništvo i prava koja proizlaze iz nematerijaliziranoga vrijednosnog papira stječu se u trenutku njegova upisa na račun nematerijaliziranih vrijednosnih papira stjecatelja ili osobe koja u smislu članka 127. stavka 3. ovoga Zakona drži nematerijalizirani vrijednosni papir za račun stjecatelja.
(3) Odredbe ovoga članka odgovarajuće se primjenjuju i na prestanak vlasništva.
Članak 130.
(2) Stjecanje i prestanak vlasništva i drugih prava nad nematerijaliziranim vrijednosnim papirom na temelju valjanih pravnih poslova sklopljenih izvan burze i uređenoga javnog tržišta, na temelju odluke suda, odnosno druge nadležne vlasti, nasljeđivanja i na temelju zakona provodi se odgovarajućim upisima u elektroničke zapise u postupku preknjižbi.

Po meni to znači da sklopljenim ugovorom nisi postao nositeljem prava koja ti daje vrijednosni papir (“vlasnikom” dionice) već si svega stekao osnovu (causu) na temelju koje ćeš moći steći to pravo koje ćeš steći tek upisom (kao načinom stjecanja – modus) u SDA. Slično je sa stjecanjem nekrenina – sklopiš li ugovor o prodaji nekrenine nisi istog časa postao njezinim vlasnikom, to ćeš postati tek kada se kao takav upišeš u gruntovnicu.

Da li je dotični ugovor pravno valjan ovisi što u njemu piše i tko su stranke ugovora (npr. ako ti je frend poslovno nesposoban – šalim se, ali primjera radi).

Po meni može te zaštititi u odnosu na njega ali ne i u odnosu na savjesnu treću osobu koju štiti načelo povjerenja u info koje pruža SDA. Drugim rječima ako je frend pokvarenjak pa dionice proda nekom trećem koji nezna i ne mora znati za vaš međusobni odnos, ti imaš svega prema frendu obveznopravni zahtjev (npr pravo na naknadu štete i sl.) a dionice zaboravi.

Ugovor je samo jedan (a primjeraka su dva) i on je pravno valjan i bez ovjere javnog bilježnika po mom mišljenju (druga je stvar je li kao takav podoban za upis u SDA) jer nigdje nisam našao propis koji bi propisivao takvu formu ugovora (kao kod ugovora sa slijepima itd.).

Sve što sam napisao vrijedi za RH a za BIH neznam i tu bi trebalo kopat po internetu satima da se dođe do propisa a ja nemam živaca.

Pazi ovo je IMHO.

clusmas
11.01.2005., 23:58
U tome i je problem. Zašto mu svi odgovarate kako je u RH kada je pitanje postavljeno za sasvim dugu državu odnosno protektorat. Treba prokopat po zakonskoj regulativi. Također, ako je situacija tako li - la, brazilče, jeftinije ti je angažirati nekoga nego pitati po forumima.

Hugo Grotius
12.01.2005., 00:03
Zato što je (koliko je meni poznato) pravna regulativa bitno istovrsna i u SLO i u BIH i u RH.

Hugo Grotius
12.01.2005., 00:06
A bože moj i on ima internet, neka iskopa propise, pošalje ih, pa ćemo ih zajedno iskomentirati :grouphug: što će dati najbolji odgovor.

Hugo Grotius
12.01.2005., 00:10
Također, ako je situacija tako li - la, brazilče, jeftinije ti je angažirati nekoga nego pitati po forumima.

Točno! Znam iz osobnog iskustva, ali znam i da neki "stručnjaci" znaju puno manje od laika (također iz iskustva). Treba paziti koga se angažira.

barbapapa
12.01.2005., 00:19
Poštovani,

U Federaciji BiH kupoprodaja dionica svih PIF-ova se vrši isključivo na Sarajevskoj berzi/burzi posredstvom neke od registrovanih brokerskih kuća, koje su članovi Sarajevske berze,tako da na web stranici Sarajevske berze- adresa je www.sase.ba , možete naći spisak i adrese brokerskih kuća kao i podatak o kretanju cijene dionica PIF-ova.

S poštovanjem,

Za Registar:
Dževida Grabovac

clusmas
12.01.2005., 00:25
Ajd, Dževida, deder zaviri u te papire pa ćeš da vidiš kako postoje iznimke, matere ti janje.

Hugo Grotius
12.01.2005., 00:41
Ajd, Dževida, deder zaviri u te papire pa ćeš da vidiš kako postoje iznimke, matere ti janje.


:haha: Ne kužim ovo sa janjetom, jel to zoveš na janjetinu ili ...

U pravu si. Totalno sam fulao. Nemam volje sada viriti u te propise ali na prvi pogled to je doista drugi sistem. Sorry Brazilac mislio sam najbolje, put u pakao popločen je dobrim namjerama. Bilo je jadno da mu od 150 posjeta nitko ništa ne odgovori.

presvetli
12.01.2005., 00:56
Jel, zgodno ova Dževida zbori,...a kako onda provodite darovanja?
Jel na burzi?

branimir
12.01.2005., 10:47
ja bi htio bhtelekoma po tri marke prije nego ga matav ili tht ht com t ili koji k. t ne preuzme . Kako da sastavim ugovor?

Pacer
17.01.2005., 14:47
Brazilac, ovo što ste napravili je ko iz nekog vica o Muji i Hasi, al sad vataj šta se da, možda ti je jaran pošten čovjek, nađe se i takvih.

Jedna napomena, ali samo da se dalje raspitaš kod stručnjaka a ne kao gotova stvar.

Koliko znam (u RH) nema neke velike razlike između ugovora ovjerenog kod bilježnika ili neovjerenog. Ako je neovjeren, svjedoci su dobrodošli, ali ni oni nisu obavezni.

Međutim!: ako ugovor sadrži neku izvršnu odredbu koja može biti temelj ovrhe, onda se na osnovu ugovora ovjerenog kod javnog bilježnika koji sadrži takvu odgovarajuće fomuliranu odredbu može tražiti ovrha i bez prethodnog sudskog postupka. To u praksi ne znači baš puno, jer se i ovrha može osporiti ali je ipak malo povoljnije za stranku koja puši.

Dakle, ti bi mogao u ugovor unijeti odredbu po kojoj ti je frend na tvoj zahtjev dužan isplatiti tvoj udio u nekom roku (obračunat na definirani način itd.), a ako ne isplati, stječeš pravo ovrhe nad njegovom imovinom.

Još jedanput: ovo je samo podsjetnik da pitaš za ovu mogućnost stručnjaka, jer nit sam ja pravnik niti znam kako je u BiH.

brazilac
17.01.2005., 17:58
Bogme, stvarno ima zanimljivih odgovora :rolleyes:
Hvala svima koji su se držali teme, pozdrav :hat1:

nikos
14.03.2005., 12:35
Molio bih da netko posta primjerak ugovora za kupoprodaju dionica, jer izgleda da je "nestao" :)
Hvala

Pako
14.03.2005., 12:48
Ugovor o kupoprodaji dionica

debeli007
14.03.2005., 14:08
nevidim razloga da su te dionice u SDA a nisu na burzi
jer uvjet je da dionice budu na burzi da su u sustavu SDA

soultaker
14.03.2005., 14:19
to nije točno. društvo ne mora nužno biti u sda. tendencija je da sva društva prebace svoje knjige dionica u sda, ali ih još ima izvan. u praksi, većina tih koji su izvan sda se rijetko trže, tako da ih niti ne susrećemo u izvješćima. inače, sda požuruje društva (naročito iz jdd kotacije) da svoje knjige prenesu u sda.

uvrštenje na burzu je neovisno o tome gdje se nalazi knjiga dionica. uvrštenje na burzu traži samo društvo (prva kotacija), zakon (jdd kotacija) ili broker na upit svoh klijenta (ostale kotacije).

debeli007
14.03.2005., 14:59
uvjet je da dioničko društvo bude na burzi je da bude u sustavu SDA, što je bilo s ERNT dok nije bila u SDA, nije se trgovalo tom dionicom
pa tako ako je dionica u SDA onda je i na burzi bilo da je na ZSE ili VSE
ako nije u sda nema je ni na jednoj burzi
pa su JDD morala ispuniti i taj bitni uvjet uvrštenja prvo ući u sustav SDA

matilda
14.03.2005., 15:04
Mali ispravak...uvrštenje na burzu nije neovisno o tome gdje se vodi knjiga dionica, jer ako se knjiga dionica ne vodi u SDA onda niti dionice ne mogu biti na burzi (bez obzira u kojoj kotaciji). Ne može netko biti u JDD kotaciji, a nemati dionice u SDA jer ne bi bilo moguće napraviti namiru po trans. na burzi. Po ZTD-u knjiga dionica se vodi u nematerijaliziranom obliku u SDA, a svi koji je ne vode su u prekršaju - koji nije dobro sankcioniran, pa ni odredbu ne shvaćaju ozbiljno.

BlueSky
14.03.2005., 15:52
Matilda, zvuči kao da si sigurna u to.

debeli007
14.03.2005., 16:18
izvan burze se mogu kupovati dionice na taj način što se satavi kupoprodjni ugovor i ovjeri kod javnpog bilježnika, a onda se odnese u SDA ili ako tvrtka nije u sustavu SDA u matičnu tvrtku da se dionice u knjizi dionica upišu na novog vlasnika

Kbin
14.03.2005., 17:36
U SDA su obvezni dematerijalizirati dionice dionička društva uvrštena u "službene" kotacije burzi: I kotacija i JDD kotacija.
Dionice izdane prije srpnja 2002. godine za koje do tada nisu izdane isprave o dionici (serijski broj, kontrolni broj, žig, ...) obvezno se moraju dematerijalizirati.
Dionice izdane prije srpnja 2002. godine (stupanje na snagu ZTVP) a izdane su isprave o dionici ne moraju se dematerijlizirati osim ako društvo nije JDD ili dionice nisu uvrštene u I kotaciju.

Dionice koje se izdaju nakon srpnja 2002. godine a nisu uvrštene u I kotaciju niti društvo nije JDD ne moraju se izdavati u nematerijaliziranom obliku osim ako se dionice ne izdaju javnom ponudom.

Jednostavno, zar ne??

soultaker
14.03.2005., 23:03
uvjet je da dioničko društvo bude na burzi je da bude u sustavu SDA, što je bilo s ERNT dok nije bila u SDA, nije se trgovalo tom dionicom
pa tako ako je dionica u SDA onda je i na burzi bilo da je na ZSE ili VSE
ako nije u sda nema je ni na jednoj burzi
pa su JDD morala ispuniti i taj bitni uvjet uvrštenja prvo ući u sustav SDA

mali ispravak. dionicom ERNT se tržilo dok nije bila u SDA. uvjet njenog trženja nije bio gdje se nalazi knjiga dionica, već da li postoje ograničenja kod prijenosa vlasništva. dok je postojalo varaždinsko tržište vrijednosnica, u svojim kotacijama je imalo jaaakkkoooo puno društava s kojekakvim uvjetima pri prijenosu vlasništva. jedno od takvih je bio i ero. da bi se upisao kao vlasnik trebao si dobiti suglasnost uprave (ili nadzornog odbora više se ne sjećam, dugo ih nisam tržio van sda). čim je VTV posato VSE, dionice su delistirane. na OTC tržištu ero se tržio ali burza kao nužan uvjet ima stavku "neograničen prijenos vlasništva". kako ero nije zadovoljavao taj uvjet, delistiran je. vraćen je na burzu kad je suglasnost ukinuta (ili je dana generalna suglasnost za sve upise unaprijed), a tek nakon nekog vremena ušao je u sda.

inače namira za dionice koje nisu u sustavu sda je na T+7.

megdan
12.07.2005., 19:08
Registru vrijednosnih papira u Federaciji Bosne i Hercegovine, u posljednje vrijeme, izuzetno veliki broj građana – vlasnika vrijednosnih papira, odnosno dioničara obraća se sa zahtjevom za izdavanje certifikata – izvoda o stanju na računu kod Registra, te Registar radi zaštite investitora – vlasnika vrijednosnih papira i podataka o vrijednosnim papirima, u skladu sa zakonom daje sljedeće :

OBAVJEŠTENJE

U skladu sa važećim propisima, prodaju i kupovinu vrijednosnih papira, kojima se trguje putem berze/burze, možete vršiti samo preko ovlaštenih brokerskih kuća.

Cartmann
11.12.2005., 21:09
Npr. situacija:

Zet mi otkrio da ima nesto dionica Plive, davno ih kupio, kao zaposlenik. Iste je spreman prepustiti tj. pokloniti meni. Kako mogu doci u posjed tih dionica po cijeni od 0kn, ili npr. 1kn po dionici? Napraviti ugovor i otici u SDA?

Po tome, da li nas 200njak, koliko nas ima na forumu, mozemo medjusobno ugovorom preprodavati dionice, izbjegavajuci brokere i burzu?

Zasto npr. INA i HT iako ispunjavaju uvjete za JTD, nisu trgovani, odnosno, HT je trgovan izvan burze?

Hvala.

BURZA5
11.12.2005., 21:22
Pogledaj na ovu temu-odmah če ti stvari biti puno jasnije, neki od odgovora pronači češ tamo:

:) Što učiniti? ATPL

Cartmann
11.12.2005., 22:26
Pogledaj na ovu temu-odmah če ti stvari biti puno jasnije, neki od odgovora pronači češ tamo:Što učiniti? ATPL

Hvala, nasao sam. Procitao sam Zakon o tržištu vrijednosnih papira, očito prebrzo, pa sam krivo shvatio neke stvari, npr:

POSLOVI S VRIJEDNOSNIM PAPIRIMA I OSOBE OVLAŠTENE ZA OBAVLJANJE POSLOVA S VRIJEDNOSNIM PAPIRIMA

Odjeljak 1.

Poslovi s vrijednosnim papirima

Članak 34.

Poslovi s vrijednosnim papirima su:

1. kupnja i prodaja vrijednosnih papira po nalogu nalogodavca (u svoje ime i za račun nalogodavca),

4. poslovi posebne burzovne trgovine – istovremeno isticanje stalne ponude na kupnju i na prodaju vrijednosnih papira, u svoje ime i za svoj račun, radi održavanja stalne ponude i potražnje za određenim vrijednosnim papirom,

7. investicijsko savjetovanje – savjetovanje pri ulaganju u vrijednosne papire,

8. poslovi skrbništva nad vrijednosnim papirima.

OvlaŠtena druŠtva

Članak 35.

(1) Poslove s vrijednosnim papirima kao djelatnost smiju obavljati samo brokersko društvo i banka, koji su za obavljanje tih poslova dobili dozvolu Komisije i upisali ih kao djelatnosti u sudski registar.

(2) Osobe koje nemaju dozvolu Komisije ne smiju kao djelatnost obavljati poslove s vrijednosnim papirima.

Broker i investicijski savjetnik

Broker

Članak 53.

(1) U smislu ovoga Zakona, broker je zaposlenik ovlaštenog društva koji je ovlašten za obavljanje poslova trgovine s vrijednosnim papirima.

(2) Komisija izdaje i oduzima dozvole za rad brokera.

(3) Komisija je ovlaštena organizirati i provoditi obrazovni program i ispite za obavljanje poslova brokera i o tome izdavati svjedodžbe.

(4) Komisija vodi registar ovlaštenih brokera.

(5) Osobe koje nemaju dozvolu Komisije ne smiju pružati brokerske usluge.

Investicijski savjetnik

Članak 54.

(1) Investicijski savjetnik je zaposlenik ovlaštenog društva koji je ovlašten za savjetovanje prilikom investiranja u vrijednosne papire.

(2) Komisija izdaje i oduzima dozvole za rad investicijskog savjetnika.

(3) Komisija je ovlaštena organizirati i provoditi obrazovni program i ispite za investicijskog savjetnika i o tome izdavati svjedodžbe.

(4) Komisija vodi registar ovlaštenih investicijskih savjetnika.

(5) Osobe koje nemaju dozvolu Komisije ne smiju pružati usluge investicijskog savjetnika.

TRGOVANJE VRIJEDNOSNIM PAPIRIMA

OpĆe odredbe

Članak 76.

(1) Vrijednosnim papirima organizirano se trguje na burzama i na uređenim javnim tržištima, koja se osnivaju radi stvaranja uvjeta za povezivanje ponude i potražnje vrijednosnih papira.

(2) Poslove povezivanja ponude i potražnje vrijednosnih papira mogu obavljati samo burze i uređena javna tržišta.

*******

Po ovom ispada da svak tko da savjet za kupovinu ili prodaju riskira 5 godina zatvora?

Takodjer, svak tko ponudi na prodaju ili zatrazi preko foruma, news grupe, oglasnika,...za kupnju dionice, riskira kaznu i zatvor?

presvetli
12.12.2005., 01:53
Zasto npr. INA i HT iako ispunjavaju uvjete za JTD, nisu trgovani, odnosno, HT je trgovan izvan burze?
Ina i HT još uvijek nisu JDD, pretpostavljam da si na to mislio, a ne JTD. Imaju manje od 100 dioničara.
Teoretski, mogli bi biti uvršteni u slobodno tržište, pod uvjetom da postoji dioničar koji bi postavio takav zahtjev.

Osim toga, kod INE, HT-a i HEP-a, primjenjuju se posebni zakoni doneseni za njihovu privatizaciju.
INA - NN 32/2002
HT - NN 65/1999, 68/2001
HEP - 32/2002

presvetli
12.12.2005., 02:21
Po ovom ispada da svak tko da savjet za kupovinu ili prodaju riskira 5 godina zatvora?

Takodjer, svak tko ponudi na prodaju ili zatrazi preko foruma, news grupe, oglasnika,...za kupnju dionice, riskira kaznu i zatvor?
Ako ovu priču na forumu možeš podvesti pod savjetovanje. Ipak bih to prije nazvao diskusijom. Makar,...nekad tako i ne izgleda.

Nuditi dionice izvan tržišta uistinu nije prema zakonu, i o tome je već bilo govora i u novinama ranijih godina, i uglavnom ta praksa polako jenjava.

Nema nikakvog problema da vas dvoje prenesete svoje dionice Plive između sebe, npr. Darovnim ugovorom, jer to je pravovaljani pravni posao.
O tome iz ZTP-aPrijeboj, namira i preknjižbe nematerijaliziranih vrijednosnih papira

Članak 130.

(1) Prijenos vlasništva nematerijaliziranoga vrijednosnog papira na temelju transakcije sklopljene na burzi ili uređenom javnom tržištu provodi se u postupku prijeboja i namire.

(2) Stjecanje i prestanak vlasništva i drugih prava nad nematerijaliziranim vrijednosnim papirom na temelju valjanih pravnih poslova sklopljenih izvan burze i uređenoga javnog tržišta, na temelju odluke suda, odnosno druge nadležne vlasti, nasljeđivanja i na temelju zakona provodi se odgovarajućim upisima u elektroničke zapise u postupku preknjižbi.

Cartmann
13.12.2005., 02:43
Prijeboj, namira i preknjižbe nematerijaliziranih vrijednosnih papira..

Zahvaljujem.

stihomir
23.01.2006., 13:31
Namjeravam kupiti dionice tvrtke cije dionice nisu na burzi, a trebale bi uskoro biti (ove godine). Dionice bih kupio od penzionera koji ih je zadnjih 10 godina kupovao na kredit. Da li je to moguce i koja je procedura. Cuo sam da u toj tvrtki kupnju dionica mora odobriti odbor - najprije se moraju ponuditi istima na raspolaganje (kupnju) - djelatnicima tvrtke.
Zanima me da li je to zakonito, Smiju li oni to uvjetovati, i da li mogu i kako kupiti te dionice da me kasnije nebi neko preveslao.
Obzirom da sam tek odnedavno poceo investirati molio bih pomoc od iskusnijih, te zahvaljujem na istoj.
Pozdrav.
:confused:

Smart
23.01.2006., 14:49
Ukoliko je on upisan u SDA (Središnjoj depozitarnoj agenciji) kao vlasnik mislim da nema prepreka kupnji. Naravno, trebaš pripaziti cijenu koju plačaš za njih i kako je odrediti!? No, ukoliko postoje sumnje najbolje je provjeriti kod te tvrtke u odjelu za vrijednosne papire. :thumbsup:

stihomir
23.01.2006., 14:52
Ukoliko je on upisan u SDA (Središnjoj depozitarnoj agenciji) kao vlasnik mislim da nema prepreka kupnji. Naravno, trebaš pripaziti cijenu koju plačaš za njih i kako je odrediti!? No, ukoliko postoje sumnje najbolje je provjeriti kod te tvrtke u odjelu za vrijednosne papire. :thumbsup:

Cijenu vec znam i spreman sam je platiti. Zanima me kako ide procedura. biljeznik, ugovor, prijenos vlasnistva u SDA?

Hvala ti na pomoci!

Smart
23.01.2006., 15:07
Klasični ugovor napravite sami i ovjerite ga kod Javnog bilježnika. Taj ugovor dostavite u SDA i oni će upisati novog vlasnika tih vrijednosnih papira. Pogledat ću u kanc. neki moj ugovor pa ću ga prepisati poslije.

Small_Fish
23.01.2006., 15:08
Netrebaš ga perpisivati, neka potraži na forumu, bio je na više mjesta attach...

evo post sa tim ugovorom, potraži drugi put, ima tema sa skoro pa identičnim imenom...

http://www.mojnovac.net/forumi/showpost.php?p=60025&postcount=7

Smart
23.01.2006., 15:35
E jebiga, ubio se dok sam ga prepisao i onda ga nije prihvatilo.

MASTER
23.01.2006., 15:37
ugovor o prodaji dionica :)

Hrvoje1
23.01.2006., 16:00
Da li netko ima Ugovor o zajmu, a da se dionice daju pod hipoteku u SDA odnosno upise se teret na dionice. Unaprijed hvala!!

P.S. Master ti bi to mogao imati!!

Nikolica
23.01.2006., 16:04
Pitanje za darovanje dionica
Što je u Darovnom ugovoru potrebno navesti tj. da li dovoljno navesti:
Darovatelj: Ime prezime, JMBG, Broj računa investitora (na kojem je samo jedna vrijednosnica i ovim darivanjem se gasi račun), te Oznaku vrijednosnice i poziv na broj te nominalnu vrijednost.
Daroprimatelj: Ime prezime, JMBG, Broj računa investitora
Darovni ugovor treba biti ovjeren kod javnog bilježnika i dostavljen na (SDA)

Unaprijed zahvaljujem

Smart
23.01.2006., 16:04
Taj ugovor dobiješ od banke kod koje dižeš kredit ili zajam. Ako je osobna pozajmica onda ne znam. Vjerojatno šablonski ugovor između vas dvojice.

MASTER
23.01.2006., 17:31
ugovor o prodaji dionica :)
ispričavam se radi navođenja imena u ugovoru
sutra stavljam ugovor natrag :doh:

Finch
27.01.2006., 18:37
Može se u bosni kupiti dionice poduzeća koji još ne kotira na berzi?

panzer
27.01.2006., 21:17
Može!
Samo reci koje ti trebaju. Povlaštene emisije je malo naći. A ako si zainteresovan i za certifikate i tu imaš dovoljnu ponudu.

jasmin_mulic
27.01.2006., 22:17
Može ali sve manje jer je 90% d.d. društava registrirano u registru vrijednosnih papira a onda normalno (mada nije pravilo) kotiraju na berzi, a dionice koje kotiraju nemogu se kupiti van berze nego samo se mogu prenositi ugovorom o poklonu (što je apsurd jer šverceri baš po osnovu poklona kupuju i prodaju dionice bez ikakve kontrole zvaničnih organa). Siva berzu ustvari kontrolišu i održavaju u životu brokerske kuće i gotov sve brokerske kuće imaju svoje ulične kupce koji kupuju vrijednosne papire od građana po znatno manjoj cijeni od berzne..Ukratko sivo tržište vrijednosnih papira je ručna kočnica razvoja SASE-a i kompletnog tržišta kapitala u Federaciji BiH.

jasmin_mulic
27.01.2006., 22:29
PANZER - cijenim tvoju preciznu analizu na http://tehnickaanaliza.blogger.ba/ i hvala ti na tome.

Finch
27.01.2006., 22:57
Može!
Samo reci koje ti trebaju. Povlaštene emisije je malo naći. A ako si zainteresovan i za certifikate i tu imaš dovoljnu ponudu.

Možeš da mi daš kakav savjet. Najviše me interesuju banke i osiguračka društva, agrokomerc...

panzer
27.01.2006., 23:31
Agrokomerc uvijek možeš naći bez problema, a banke i osiguravajuća društva dosta teže jer skoro sve kotiraju na berzi i vlasnici vrlo dobro znaju njihovu vrijednost.

A ulični "brokeri" pored darovnih ugovora dionice najčešće kupuju putem punomoći.
Vlasnik dionica daje "uličaru" punomoć da u njegovo ime može prodati iste,dok ovaj njemu odmah isplaćuje pare.
Ineteresantna stvar je da to svi odobravaju i pored toga što on daje manju cijenu nego ona koja je na berzi.

Pomenute analize su mogle biti i detaljnije ali je prisutan hronični nedostatak vremena.
Dobro je pa su nekom od koristi.

zvo
28.01.2006., 15:22
PANZER - cijenim tvoju preciznu analizu na http://tehnickaanaliza.blogger.ba/ i hvala ti na tome.


nije dostupna tehnicka analiza.....

panzer
28.01.2006., 16:50
Nekad se dešava greška u serveru pa može doći do zastoja, ali na to ne mogu uticati.

Uglavnom uvijek je dostupna sa ovim povremenim prekidima

optimist
03.04.2006., 00:18
Kao i kod kupovine nekretnine, prvi je onaj kupac koji se prvi uknjiži. Složi s odvjetnikom kupoprodajni ugovor, ovjeri se potpis prodavatelja kod javnog bilježnika, skineš nalog s stranice SDA (dep-prv_nalog_za_preknjizbu_vrijednosnih_papira_5-0.doc), popuniš ga i odneseš na šalter u SDA. Nakon toga čekaš do max. 10 dana da vrijedni pravnici Agenciji izmudruju, popiju brdo kava....i odluče se provesti navedeni Ugovor.

Kako se ispunjava ovaj nalog za preknjižbu vrijednosnih papira?
Šta se upisuje pod oznaka člana?
Na teret bi bio prodavatelj, a u korist kupac?
Nalogodavatelj je prodavatelj?
Da li se ugovor i nalog mogu poslati poštom u SDA ili se mora predati baš kod njih na šalteru?

Kako da ih registriram odmah, recimo kod Prve generacije?

Prvi put kupujem dionice izvan burze pa ako je voljan netko pomoći unaprijed zahvaljujem.

matematic
06.06.2006., 15:09
Darujem neke dionice pa ako tko ima primjerak ili "sprancu" darovnog ugovora molio bi da se javi na pm.

magix
06.06.2006., 16:59
imaš na forumu. treba malo pogledati

Shogun
06.06.2006., 17:18
Darujem neke dionice pa ako tko ima primjerak ili "sprancu" darovnog ugovora molio bi da se javi na pm.
Misliš da ima razlike od UGOVORA O PRIJENOSU DIONICA?

Ja ti imam skraćenu verziju ako te zanima.

matematic
08.06.2006., 10:23
Hvala decki na odgovorima.
Na forumu sam nasao kupoprodajni ugovor i vjerojatno se moze sastaviti nesto slicno, darovni nisam nasao.
Shogun saljem mail na private.

kmajs
12.06.2006., 11:34
a jel zna itko tocnu adresu SDA na koju bih trebao slati kupoprodajni ugovor??

vodoinstalater
12.06.2006., 11:39
Heinzelova 62a, p.p. 409, 10002 ZAGREB

kmajs
25.06.2006., 19:45
a jel ja krsim zakon ukoliko prodavatelju "nudim" 10% manju cijenu od tržišne vrijednosti?

tarzanova mama
25.06.2006., 20:04
to nikoga ne zanima osim tebe i prodavatelja,dakle ne kršiš

Gewehr43
28.10.2006., 17:18
Dakle, ja želim svoje dionice nekome dati! Kako obaviti prijenos dionica? Da li se plaća porez? Hvala!

magix
28.10.2006., 18:18
potraži po forumu, već je puno puta pitano.

Nikolica
28.10.2006., 18:57
Napiši darovni ugovor, ovjeri kod bilježnika i dostavi u SDA.

rover
11.01.2007., 15:02
Napiši darovni ugovor, ovjeri kod bilježnika i dostavi u SDA.

Da li se na to plaća porez odnosno koja jesustinska razlika darovnog ili kupoprodajnog ugovora?

ides
11.01.2007., 20:50
Da li se na to plaća porez odnosno koja jesustinska razlika darovnog ili kupoprodajnog ugovora?
Što se tiče poreza, nema razlike. Porez se za sada ne plaća

mandragoran
23.04.2007., 18:44
Odmah na početku disclaimer: ako poštovani moderatori već znaju za neku temu u koju bi ovo pitanje "leglo", neka prebace sve u tu temu. Ja je nisam uspio naći.

Dakle, zanima me proces kupoprodaje dionica ugovorom između dvije osobe, a da se to ne učini preko burze (iz objektivnih, ili subjektivnih razloga :biggrin: ). Znam da se za to može jednostavno složiti kupoprodajni ugovor i mislim da se je jedna verzija takvog ugovora već bila pojavila na nekoj temi. BTW, ako netko zna točno gdje, nek' stavi ovdje link na taj post.

Nakon potpisivanja i ovjeravanja ugovora kod javnog bilježnika, koliko znam, taj ugovor treba poslati u SDA i tražiti da se na temelju njega obavi prijenos dionica sa računa prodavatelja na račun kupca.

PRVO PITANJE: Da li treba još nekakav dokument priložiti u SDA za obaviti ovaj prijenos, ili je dovoljan samo ugovor?

DRUGO PITANJE: Da li SDA nešto naplaćuje uslugu prijenosa?

TREĆE PITANJE: Kako se u ovoj situaciji i prodavač i kupac mogu osigurati od eventualne neiskrenosti druge strane? Naime:
1. Ako kupac odmah isplati novac, može se dogoditi da prodavač proda svoje dionice u kratko vrijeme više nego jednom kupcu, a samo će prvi moći prenijeti dionice na svoj račun u SDA. Ima li možda SDA kakav mehanizam za osiguravanje od ovakve situacije?
2. Ako kupac ne želi isplatiti novac sve do trenutka kada su dionice prebačene na njegov račun u SDA, prodavatelj ima problem, jer ne može biti siguran da će ikada dobiti svoj novac kada dionice odu sa njegovog računa. Ima li možda ovdje kakav mehanizam zaštite, osim zahtijevati isplatu odmah? Možda nekakva opcija da kupac novac položi kod javnog bilježnika i taj novac se oslobađa u korist prodavatelja čim se ispune neki uvjeti iz ugovora - tipa čim su dionice prebačene na račun kupca u SDA - a kupac više taj novac ne može dirati, osim u slučaju da prijenos ne uspije (već prodano, ili neki drugi razlog)?

toknezev
23.04.2007., 19:04
Prvo eo ugovor kojeg sam našao na netu:

Nadalje,
1. Ako kupac odmah isplati novac, može se dogoditi da prodavač proda svoje dionice u kratko vrijeme više nego jednom kupcu, a samo će prvi moći prenijeti dionice na svoj račun u SDA. Ima li možda SDA kakav mehanizam za osiguravanje od ovakve situacije?
Ne znam ostalo, ali na točno ovaj način se je varalo kod prodaje građevinskih placeva....

Ps Priznaj: Vupik je u pitanju? :)

Dex1
23.04.2007., 21:22
Ajde da i ja pitam nešto u vezi ovoga.
Tast ima neke dionice pa bi mi ih poklonio, dal možemo to napraviti ovim ugovorom za K/P za 1 kunu?
Da sad ne tražim darovni ugovor.
Hvala.

Pavlek
16.05.2007., 15:38
Može li mi netko poslati na private ili staviti ovdje primjer darovnog ugovora?
Ovdje u arhivi nalazim samo kupoprodajne ugovore, a ja bih baš trebao darovni.
Zahvaljujem,
Pavlek

rover
17.05.2007., 17:52
darovni možeš kupiti u narodnim novinama

Pavlek
22.05.2007., 12:43
Bio sam u narodnim novinama. Imaju darovni ugovor za auto, darovni ugovor za nekretnine, ali za dionice - nula bodova.

Ako netko ima primjerak (a vidio sam da su neki članovi spominjali da imaju šprancu negdje) ja bih još jednom zamolio...

Zahvaljujem,
Pavlek

gp
22.05.2007., 14:15
(Osoba A) iz (adresa), JMBG: ? (u daljnjem tekstu: Darovatelj)
i
(Osoba B) iz (adresa), JMBG: ? (u daljnjem tekstu: Obdarenik)

zaključili su dana ... slijedeći


UGOVOR O DAROVANJU DIONICA


Članak 1.

Ugovorne strane sporazumno utvrđuju da je Darovatelj vlasnik 22 redovne dionice društva INA-INDUSTRIJA NAFTE, d.d. Zagreb, Avenija V. Holjevca 10, oznake INA-R-A koje se kod Središnje depozitarne agencije d.d. Zagreb vode na računu vlasnika 79090.

Članak 2.

Ovim Ugovorom Darovatelj daruje svom sinu - Obdareniku, bez naknade, 22 redovne dionice društva INA-INDUSTRIJA NAFTE, d.d. Zagreb, Avenija V. Holjevca 10, oznake INA-R-A.
Potpisom ovog Ugovora, Obdarenik izjavljuje da prihvaća sa zahvalnošću, na dar dionice opisane u prethodnom stavku.

Članak 3.

Ugovorne strane utvrđuju da sva upravljačka i druga prava, kao i obveze, koji proizlaze iz činjenice vlasništva na dionicama opisanim u Članku 1. i 2. ovog Ugovora, prelaze na Obdarenika danom potpisa ovog Ugovora.

Članak 4.

Ugovorne strane odriču se pobijati ovaj Ugovor iz bilo kojih razloga, a sve eventualne sporove koji proizlaze iz ovog Ugovora rješava sud u Zagrebu.

Članak 5.

Ovaj ugovor sastavljen je u pet istovjetnih primjeraka od kojih svaka ugovorna strana zadržava po dva, a 1 (jedan) javni bilježnik za potrebe ovjere potpisa Darovatelja.DAROVATELJ: OBDARENIK:
p.s. pored/nakon toga jos "nalog za preknjizbu"
p.p.s. jos jednom javno, puno hvala kolegi dRagOOn-u koji mi je ovo poslao,
uz nadu kako se ne ljuti sto "sprancu" stavljam na forum.

sync
20.07.2007., 11:54
Da li se darovati može samo unutar obitelji ili se može darovati bilo kome ?

peropopara
25.07.2007., 22:08
Evo za sve vas (nas) torbare kako bi trebao izgledati ugovor o darovanju, neke sitnice su pretrpile korekciju (koja teška riječ), a članak 5. sam promijenio, to je novo:

(Osoba A) iz (adresa), JMBG: ? (u daljnjem tekstu: Darovatelj)
i
(Osoba B) iz (adresa), JMBG: ? (u daljnjem tekstu: Obdarenik)

sklopili su dana ...... u Zagrebu slijedeći


UGOVOR O DAROVANJU DIONICA

Članak 1.

Ugovorne strane sporazumno utvrđuju da je Darovatelj vlasnik xx redovne/povlaštene dionice društva xx, d.d. (adresa), oznake XX–R/P-A koje se kod Središnje depozitarne agencije d.d. Zagreb vode na računu vlasnika (broj računa Darovatelja u SDA).

Članak 2.

Ovim Ugovorom Darovatelj daruje Osobi B - Obdareniku xx redovne/povlaštene dionice društva xx, d.d. (adresa), oznake XX–R/P-A.
Potpisom ovog Ugovora, Obdarenik izjavljuje da prihvaća sa zahvalnošću, na dar dionice opisane u prethodnom članku.

Članak 3.

Ugovorne strane utvrđuju da sva upravljačka i druga prava, kao i obveze, koji proizlaze iz činjenice vlasništva na dionicama opisanim u Članku 1. i 2. ovog Ugovora, prelaze na Obdarenika danom potpisa ovog Ugovora.

Članak 4.

Ugovorne strane utvrđuju za sve eventualne sporove nadležnost suda u Zagrebu.

Članak 5.

Ovaj ugovor sastavljen je u 2 (dva) istovjetna primjeraka od kojih jedan zadržava Obdarenik a drugi ostaje u Javnobilježničkom uredu.
Darovatelj će zatražiti prilikom potpisa ovjereni preslik ovog Ugovora.DAROVATELJ: OBDARENIK:

Mikeyy
08.08.2007., 19:07
Prelistao sam sve ali nisam primjetio da je netko već postao ugovor o punomoći, kupnja (i/ili prodaja) dionica u nečije ime i na nečiji račun?

Crumarix
23.09.2007., 19:28
Plaća li se neki porez na darovanje, i vrijedi li darovni ugovor samo u nasljednoj liniji ili je opće prihvatljiv ???

Michelini
30.08.2012., 18:19
Ekipa, molio bih vas ako imate neku noviji obrazac ugovora o prijenosu dionica. Unaprijed zahvalan...